Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká jazyková minulost v kostce (KCD / CJMIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / CJMIN - Česká jazyková minulost v kostce, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika předhistorického vývoje, praslovanština, pračeština. Cyrilometodějská mise, staroslověnština.Počátky existence českého jazyka.Pravopisné systémy.Hláskový vývoj. Morfologický vývoj (skloňování, časování).Čeština 14. století.Čeština doby husitské.Humanistická čeština.Pobělohorské období.Národní obrození.Čtení a analýzy vybraných stč. textů (porozumění textu, jeho převedení do současné češtiny, jazykový rozbor), např. Hospodine, pomiluj ny; Svatý Václave; Alexandreida; Dalimilova kronika; texty J. Husa, J. A. Komenského aj.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vývojem jazyka, bude se orientovat v periodizaci vývoje češtiny, získá schopnost číst a překládat vybrané staročeské texty a sledovat v nich zásadní vývojové změny.Student získá teoretické znalosti a bude schopen je aplikovat při práci s textem.Student bude rozvíjet zvláště komunikativní kompetence, kompetence k učení, k řešení problémů.

Literatura

ŠLOSAR, D. - VEČERKA, R. a kol. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009. Cuřín, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985. NĚMEC, I. a kol. Dědictví řeči. Praha: Panorama, 1986. ŠLOSAR, D. Jazyčník. Praha: Dokořán, 2004. VEČERKA, R. a kol. K pramenům slov. Uvedení do etymologie. Praha:NLN, 2006. ISBN 80-7106-858-6.ŠLOSAR, D. Otisky. Praha : Dokořán, 2006. ISBN 80-7363-029-X.NĚMEC, I. a kol. Slova a dějiny. Praha : Academia, 1980. ŠLOSAR, D. Tisíciletá. Praha: Dokořán, 2005. VEČERKA, R. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Brno : MU, 1998.

Požadavky

- účast v seminářích (po dohodě s vyučující lze předmět absolvovat i během pobytu na mobilitě v rámci programu ERASMUS)- plnění průběžně zadávaných úkolů do seminářů- průběžné studium odborné literatury - vypracování seminární práce na dohodnuté téma vážící se k obsahu předmětuHodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace seminární práce - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno