Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České tvarosloví (KCD / CTVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / CTVR - České tvarosloví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tvarosloví v systému lingvistických disciplín. Základní pojmy, funkční a formální morfologie.Vývojové tendence v českém tvarosloví.2. Členění slovního tvaru. Mluvnické kategorie.3. Podstatná jména, skloňovací typy a vzory, zvláštnosti mluvnických kategorií, skloňování přejatých substantiv.4. Přídavná jména, funkce a tvarosloví adjektiv.5. Zájmena a číslovky, projevy jejich nástavbového charakteru ve funkcích a tvarosloví.6. Slovesa a jejich mluvnické významy, slovesné tvary; slovesné třídy a vzory.7. Neohebné slovní druhy.

Literatura

HAVRÁNEK, B., JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha, 1988. ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: SPN, 2012. HUBÁČEK, J., JANDOVÁ, E., SVOBODOVÁ, D., SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele b.m. VadeMecumBohemiae, 2010. KOL. AUTORŮ. Mluvnice češtiny 2. Praha: Academia, 1986. Pravidla českého pravopisu - nejnovější vydání. HÖFLEROVÁ, E. Průvodce tvaroslovím současné češtiny. Odry: Vade Mecum Bohemiae, 2010. GREPL, M. a kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: LN, 2000. KOL. AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2004.

Požadavky

Posluchači jsou seznámeni s moderními přístupy k popisu morfologické roviny českého jazyka. Tvarosloví současné češtiny je podáno jako systém funkčních výrazových jednotek, jejichž variabilita umožňuje mluvčímu zaujmout vztah k pojmenovávané skutečnosti. Je zdůrazněna souvztažnost s jevy ostatních jazykových rovin. Důraz je kladen zejména na:- pochopení funkčnosti slovních tvarů a jejich variant;- obtížné a kolísající jevy v jednotlivých slovních druzích;- vybrané jevy morfologického a lexikálního pravopisu.