Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové technologie ve výuce češtiny (KCD / DSNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / DSNT - Nové technologie ve výuce češtiny, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V předmětu se propojují kompetence odborné, didaktické a informatické.Nové technologie jsou vyloženy jako jeden z faktorů konstituujících výukovou komunikační situaci, nikoli jako prostředek, jenž je sám schopen účinnost edukačního procesu zajistit. Studenti se učí posoudit, kterou fázi výukového procesu je vhodné novými technologiemi podpořit, ale zejména se učí přesně určit, jakou roli nové technologie v pedagogickém dialogu (jehož záměrem je dosažení konkrétně formulovaného edukačního cíle) mají.Myšlení o účinném využití nových technologií je založeno- na znalostech o fungování účinného dialogu učitel-žák- na znalostech o komunikování v elektronickém prostředí- na znalostech principu elektronického hypertextu.Témata teoretické části:1. Výukový dialog a jeho realizační podoby2. Hypertext, výukový hypertext - principy, zásady, realizace3. Komunikace v elektronickém prostředí4. Principy elektronické edukační komunikace jako nepřímé výuky(princip e-learningu)5. Principy elektronické profesní komunikace (princip videokonference)

Literatura

SAK, P., MAREŠ, J. Člověk a vzdělávání v informační společnosti. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-230-0.URBAN-WOLDRON, H. Educational Technology: No Benefits without Appropriate Teacher Training. In Information and Communication Technology in Education. Ostrava: OU, 2000. ISBN 978-80-7368-979-7.MORGAN, J. Efektivní komunikace ve videokonferencích: metodika (online).Výstup z projektu Komunikační technologie a osvojení akademických a profesních dovedností - interaktivní výuková infrastruktura a nová metodologie. Brno: MU, 2014. ZOUNEK, J., SUDICKÝ, P. E-learing: učení (se) s online technologiemi. Praha: Wolters, 2012. ISBN 978-80-7357-903-6.HÖFLEROVÁ, E. Elektronický učební text. Ostrava: VŠB-TU, 2011. ISBN 978-80-248-2472.CASENHISER, D. GOLDBERG, A.E. Fast mapping between a phrasal form and meanig. Developmental Science. 2005. KLOS, S. S., SEGERS, E., VERHOEVEN, L. How hypertext fosters children´s knowledge acquisition: The roles of text structure and graphical overview. Computers in Human Behavior. 2013. ČIŽINSKÝ, D. MAREŠ, J. Hypertext, hypermédia - možnosti využití ve škole. Pedagogika. 1998. BAJGER, M. Hypertext není novinkou: komentovaný výtah článku. Vannevara Bushe As we may think. 1998. KAPOUNOVÁ, J. Používání informačních a komunikačních technologií ve výuce. Ostrava: OU, 1999. ISBN 80-7042-145-2.SALMERÓN, L. Reading skills and children´s navigation strategies in hypertext. Computers In Human Behavior Volume: 27 Issue: 3. 2011. HÖFLEROVÁ, E. Text a hypertext v procesu učení. In HÖFLEROVÁ, E., HRAZDILOVÁ, A. Informační zdroje. Ostrava: OU PdF, 2003. ISBN 80-7042-274-2.JONÁK, Z. Vliv uspořádání informací v učebním textu na osvojení nových poznatků. Knižnice a informácie. 1992.

Požadavky

1. Student bude schopen na základě odborných, didaktických a informatických kompetencí posoudit multimediální výukový objekt (popř. celou výukovou jednotku) z hlediska didaktické účinnosti.2. Student připraví didakticky propracovaný elektronický výukový objekt - výukový hypertext (s použitím multimediálních objektů). Zdůvodní jeho koncepci, zařazení do vybrané fáze výuky a popíše předpokládaný edukační efekt.

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.doc. Ing. Kateřina Kostolányová, Ph.D.