Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a společnost (KCD / JASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / JASP - Jazyk a společnost, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk a společnost, jazyk a jazykověda. Jazyk a řeč.2. Teorie jazykové kultury: úzus, norma a kodifikace v současných společenských podmínkách.3. Pojetí národního jazyka a zaměření sociolingvistického bádání. Aktuální lingvistické a sociolingvistické otázky. Fenomén spisovnosti.4. Dnešní čeština v různých situacích a prostředích.

Literatura

SVOBODOVÁ, J. - ADÁMKOVÁ, I. - BOGOCZOVÁ, I. aj. Fenomén spisovnosti v současné české jazykové situaci. Ostrava : OU, 2011. SVOBODOVÁ, J. Jazyk a společnost. Distanční text. Ostrava: PdF OU, 2013. SVOBODOVÁ, J., SVOBODOVÁ, D., GEJGUŠOVÁ, I. Zdroje a cíle jazykové popularizace. Ostrava: OU, 2010. ISBN 978-80-7368-916-2.

Požadavky

Při výkladu o roli jazyka ve společnosti se teoretické pasáže střídají s ukázkami textů, citacemi z odborných i popularizačních prací lingvistů a komentáři k jejich názorům na jazykovou problematiku a na spisovnost. Nepomíjí se ani názory širší veřejnosti, protože jazyk jako společenský jev nemůže být brán jako "majetek" jazykovědců, kteří se jím jako odborníci zabývají, ale má všestranně sloužit celému jazykovému společenství v nejrůznějších komunikačních situacích.