Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykové poradenství a školní praxe (KCD / JPSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / JPSP - Jazykové poradenství a školní praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat výuky:1. Institucionální lingvistika a role Ústavu pro jazyk český AVČR.2. Jazykové poradenství a popularizace.3. Internetová jazyková příručka a aktuální knižní zdroje reagující na dotazy veřejnosti.

Literatura

PRAVDOVÁ, M. - SVOBODOVÁ, I. eds. Akademická příručka českého jazyka. Praha: Academia, 2014. SVOBODOVÁ, J. aj. Fenomén spisovnosti v současné české jazykové situaci. Ostrava: PdF OU, 2011. Internetová příručka ÚJČ AV ČR. PRAVDOVÁ, M. (ed.). Jsme v češtině doma?. Praha: Academia, 2012. ISBN 978-80-200-2146-5.ČERNÁ, A. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. SVOBODOVÁ, J., SVOBODOVÁ, D., GEJGUŠOVÁ, I. Zdroje a cíle jazykové popularizace. Ostrava: OU, 2010. ISBN 978-80-7368-916-2.

Požadavky

Studenti sledují rozdíly mezi komunikací psanou a mluvenou, porovnávají výskyt nově postupujících, pomezních nebo variantních jevů, hledají v internetových i knižních zdrojích, jak jsou tyto jevy nosné a jaké stanovisko k nim zaujímají jazykovědci. Poučení se snaží vyhodnotit a transformovat do podoby, která se hodí pro žáky ve školní výuce.