Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační dovednosti (KCD / KOMDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / KOMDV - Komunikační dovednosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíl komunikace ve škole a pomáhajících institucích.2. "Monolog" a dialog.3. Výstavba dialogu. Jeho účinnost a úspěšnost. Neverbální komunikace.4. Dialog v psaných projevech.5. Cesty ke zdokonalení komunikačních dovedností - shrnutí, prezentace semestrálních prací (sumář poznatků strukturovaný jako souvislý psaný nebo mluvený text).

Literatura

HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, 1994. ISBN 80-85804-29-8.HUBÁČEK, J. Kultura mluvené řeči. Ostrava, 1980. HŮRKOVÁ, J. Mluvený projev a přednes. Praha, 1985. DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1995. KRAUS, J. Rétorika v evropské kultuře. Praha: Academia, 1998. ISBN 80-200-0659-1.JANOUŠEK, J. Společenská činnost a komunikace. Praha: Svoboda, 1984. HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava, 2003.

Požadavky

- aktivní účast v seminářích (60 %)- schopnost komentovat mluvený a psaný projev, stanovit korekční postupy- vedení záznamu o vývoji vlastních poznatkůPředmět lze absolvovat také během zahraničního studijního pobytu v rámci mobility programu Socrates-Erasmus formou samostatné přípravy, konzultací elektronickou cestou a vypracování seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.