Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s jinojazyčným žákem (KCD / KOSJZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / KOSJZ - Komunikace s jinojazyčným žákem, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:Seznámení se základními pojmy. Faktory ovlivňující vstup jinojazyčného žáka na českou školu; působení odlišného vzorce chování a jiného školského systému na adaptaci jinojazyčného žáka v české škole. Varianty přístupu učitele k výuce cizinců. Multietnická komunikace ve škole, školská komunikace s nečeským žákem, mechanismy porozumění, komunikační blokátory.

Získané způsobilosti

Znalosti:- poučení o faktorech ovlivňujících vstup jinojazyčného žáka na českou školu,- principy multikulturní výchovy v kontextu české základní školy,- specifikace výukového dialogu vedeného s jinojazyčným žákem (se zaměřením na iniciátory a blokátory školské komunikace).Dovednosti:- znalost a respektování jazykové zvláštnosti různých etnik v konkrétním vícejazyčném prostředí,- řešení klíčových problémů jazykové komunikace minorit s většinovou populací.Kompetence:- komunikativní,- sociální a personální,- občanské,- k učení, - k řešení problémů.

Literatura

HRUBÁ, J. Čeština pro děti cizinců: metodika výuky českého jazyka dětí z minoritních skupin. Brno: MSD, 2004. ČADSKÁ, M. A KOL. K některým problémům výuky češtiny jako cizího jazyka. Praha: ÚJOP UK, 1997. SEKEROVÁ, K. Realizace výukového dialogu v odličném sociokulturním a jazykovém prostředí. Ostrava: PdF OU, 2009. HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava: OU, 2003. GAVORA, P. Učitel a žáci v komunikaci. Brno, Paido, 2005. KOLÁŘ, Z., ŠIKULOVÁ, R. Vyučování jako dialog. Praha : Grada Publishing, 2007. KROPÁČKOVÁ, J. Výuka žáka s odlišným mateřským jazykem. Olomouc: PdF UP, 2006. JAKLOVÁ, A. Interkulturalita a interkulturní komunikace. České Budějovice: JČU, 2008. PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie, 2. rozšířené vydání. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-280-5.Šišková, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha, 2001. NEKVAPIL, J., SLOBODA, M., WAGNER, P. Mnohojazyčnost v České republice. Základní informace. Praha, 2009. Průcha, J. Multikulturní výchova. Teorie - praxe - výzkum. Praha, 2001. CÍLKOVÁ, E. - SCHÖNEROVÁ, P. Náměty pro multikulturní výchovu. Praha, 2007. ISBN 80-7367-238-6.

Požadavky

K udělení zápočtu se vyžaduje:- účast v přímé výuce, popř. konzultace s učitelem,- studium odborné literatury,- prezentace seminární práce, popř. zpracování písemné práce v dohodnutém rozsahu.