Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z pr.češtiny pro st.se sp.potř. (KCD / KPCSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / KPCSS - Kapitoly z pr.češtiny pro st.se sp.potř., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek a seminářů se vzájemně prolínají a navazují na sebe tak,že prezentovaná teoretická východiska přednášek jsou procvičenav navazujících seminářích. Okruhy probírané v průběhu semestru:1. Jazyková kultura (spisovnost, nespisovnost, kodifikační příručky).2. Český pravopis, jeho rysy a dnešní kodifikace.3. Základní poučení o pravopise.4. Hranice slov v písmu (psaní spřežek, spojovník).5. Zkratky a značky.6. Psaní velkých písmen.7. Pravopis lexikální (zejména psaní i-y po tvrdých, měkkých a obojetnýchsouhláskách, psaní krátkých a dlouhých samohlásek, písmeno ě aj.).8. Pravopis morfologický (psaní i-y v koncovkách jmen).9. Pravopis syntaktický (shoda přísudku s podmětem).10. Pravopis syntaktický (interpunkční znaménka).11. Česká slovní zásoba (odborné názvosloví, přejímání slov z cizíchjazyků).12. Porozumění psanému textu s ohledem na jeho členění.13. Čtenářská orientace v psaném textu, procesy porozumění.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vnitřní hierarchií českého jazyka, pochopí jeho funkce a systém. Bude schopenaplikovat teoretické poznatky v praxi, a to především v rámci vlastní písemné komunikace. Poučeněbude používat platná pravopisná pravidla a bude schopen aktivně pracovat s kodifikačními příručkamičeštiny. Student zdokonalí svou orientaci v psaném textu a pochopí podstatu studijního čteníi s ohledem na jeho členění.

Literatura

METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. Kapitoly z praktické češtiny pro studenty se speciálními potřebami. Ostrava Studijní opora OU, 2011. Pravidla českého pravopisu - nejnovější vydání. KOLEKTIV AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2005. SVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme / mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Jinočany: H+H, 2003. ČERNÁ, A. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002.

Požadavky

Předmět je uzavřen zápočtem a vzhledem ke skutečnosti, že výuka je vedenas podporou e-learningu, pro jeho udělení bude vyžadována 50 % účast vevýuce a vypracování všech průběžně zadaných korespondenčních úkolů.Student pro udělení zápočtu musí pracovat v MOODLE, kde je zpracován kurz s korespondenčními úkoly. Jeho povinností je zadané úkoly vypracovat v požadovaných termínech. Za všechny úkoly může dohromady získat maximálně 100 bodů. Podle součtu získaných bodů jsou studenti hodnoceni následovně:100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.