Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapit. ze svět. liter. pro děti a mládež (KCD / KSLDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / KSLDM - Kapit. ze svět. liter. pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů:- mýty a pohádky ve světové literatuře (řecké báje a mýty, indické, japonské, čínské a další pohádky)- klasická světová pohádka (Perrault, Grimmové, Andersen, Afanasjev)- moderní autorská pohádka (Carroll, Wilde, Milne, Lobel, Janssonová)- příběhy dětství a dospívání (Lindgrenová, Goscinny, Townsendová, Gaarder)- dívčí román (současné trendy)- dobrodružný román (fantasy, historický román, dětská detektivka) (Lewis, Tolkien, Carmody, Brezina)-překlady současné zahraniční produkce - přehled nových autorů a jejich děl, která se setkávají s čtenářským zájmen dětí a mládeže

Získané způsobilosti

- seznámení s klasickou i moderní světovou tvorbou pro děti a mládež v rovině teoretické i četbou konkrétních uměleckých děl- seznámení se čtenářskými preferencemi dětí a možnostmi rozvíjení čtenářských aktivit dětí výběrem podnětných titulů- didaktický pohled na využití vybraných literárních děl ve výuce mateřštiny na obou stupních základní školy

Literatura

ŠUBRTOVÁ, M. Kapitoly ze světové literatury pro mládež I, II. Brno: CERM, 1998. KLÁTIK, Z. Svetová literatúra pre mládež.(Profily a prehlady.). Bratislava, 1978. CHMELÍKOVÁ, V. Světová literatura pro děti a mládež. Plzeň, 1998. GENČIOVÁ, M. Literatura pro děti a mládež (ve srovnávacím žánrovém pohledu). Praha, 1984. GEJGUŠOVÁ, I. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a v diskusi nad vybraným dílem.Studenti, kteří absolvují předmět jako volitelný, zpracují seminární práce formou referátu o vybraném literárním díle (rozsah 2 strany textu), do něhož zahrnou vlastní názor na titul a jeho zhodnocení z hlediska čtenářských preferencí dnešních dětských čtenářů.Studenti, kteří absolvují předmět jako povinně volitelný, zpracují seminární práci (3 až 4 strany textu) věnovanou vybranému literárnímu dílu ze současné zahraniční literární produkce, zaměří se na analýzu a interpretaci uměleckého textu, zváží jeho zacílení na konkrétní věkovou skupinu čtenářů, zhodnotí případné využití díla ve volnočasových aktivitách dětí (dramatické, čtenářské kroužky) a ve výuce, zařazení mezi doporučené tituly k četbě na ZŠ.

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.