Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapit. z vývoje č. liter. 1 - 19. stol. (KCD / KVCL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / KVCL1 - Kapit. z vývoje č. liter. 1 - 19. stol., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stav společnosti, jazyka a literatury na konci 18. století, rozvoj novodobé vědy(J. Dobrovský, J. Jungmann), počátky českého novodobého písemnictví (V. Thám,A. J. Puchmajer).2. Vývoj poezie v první polovině 19. století (J. Kollár, F. L. Čelakovský, K. J. Erben,K. H. Mácha, K. Havlíček Borovský).3. Významná prozaická a dramatická díla první poloviny 19. století, zvláště tvorbaJ. K. Tyla, B. Němcové.4. Umělecký program májovců a jeho naplňování v díle J. Nerudy, V. Hálka a K. Světlé.5. Český parnasismus, tvůrčí východiska ruchovců a lumírovců.6. Rozmach realistické prózy, obraz venkova v tvorbě K. V. Raise, T. Novákové, zobrazení české minulosti v tvorbě A. Jiráska a Z. Wintera.7. Stav českého divadla v 19. století, úsilí o vznik Národního divadla. Rozvoj novinářstvía základy literární kritiky.8. Česká literatura 19. století v čítankách a literární výchově na ZŠ.

Literatura

LEHÁR, J. a kol. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: LN, 1999. HAMAN, A. Česká literatura 19. století. České Budějovice: JU, 2002. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury II - literatura národního obrození. Praha: Československý spisovatel, 1960. HAMAN, A. Trvání v proměně. Praha: ARSCI, 2007.

Požadavky

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní vhled do vývoje literatury 19. století. Studenti budou seznámeni se základními cíli národního obrození, s položením základů novodobé vědy a umělecké literatury, seznámí se s jednotlivými uměleckými směry, nejvýznamnějšími autory a nosnými literárními díly. Vedle vývojových tendencí v básnické a prozaické tvorbě bude sledován vývoj dramatu, stav divadelnictví, novinářství a počátky literární kritiky.