Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapit. z vývoje č. liter. 2 - 20. stol. (KCD / KVCL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / KVCL2 - Kapit. z vývoje č. liter. 2 - 20. stol., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká Moderna a geneze symbolistně-dekadentní literatury.2. Generace anarchistických buřičů a syntéza dosavadního vývoje v díle Petra Bezruče.3. Meziválečná básnická avantgarda v kontrastu k individuálním básnickým poetikám.4. Vývoj prózy od 90. let 19. století až do roku 1918, proměny žánrů.5. Žánrové pohyby v próze 20. let 20. století, žánrové spektrum prózy 30. let 20. století.6. Vývoj dramatu v letech 1890-1945.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Česká literatura na předělu století. Jinočany: H+H, 2001. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. LEHÁR, J., STICH, A. JANÁČKOVÁ, J., HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: NLN, 1998. MOLDANOVÁ, D. Česká literatura v období modernismu. Ústí nad Labem: UJEP, 1996. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury IV. Praha: Victoria Publishing, 1995. HRUBÝ, P. Osudné iluze, čeští spisovatelé a komunismus. Rychnov nad Kněžnou, 2000. KOL. AUTORŮ. Poetika české meziválečné literatury. Praha, 1987. NOVÁK, A., NOVÁK, J. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Brno: Atlantis, 1995. KOL. AUTORŮ. Studie o české próze na přelomu století. Ústí nad Labem, 1993.

Požadavky

Disciplína se zabývá situací v české literatuře a kultuře první poloviny 20. století, pozornost je soustředěna na proměnu estetiky a poetiky v literární tvorbě v letech 1890-1945. Zvolené tematické okruhy se přednášejí problémově, reflektují se v nich projevy literárního života a dobové odborné přijetí významných literárních děl. Témata přednášek se také soustředí na genezi poetiky nejvýznamnějších tvůrčích osobností 1. pol. 20. století, jsou sondou do dílčích problémů poezie, prózy i dramatu. Při interpretaci konkrétních textů je systematicky využívána metodologie literární teorie, historie a kritiky. Posluchači si ověřují schopnost výběru, třídění a hodnocení nejdůležitějších informací a jejich perspektivní uplatnění ve výukovém procesu.