Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež 1 (KCD / LPDM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / LPDM1 - Literatura pro děti a mládež 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika literární tvorby pro dětské čtenáře. Rozvoj čtenářství, faktory působící na vztah dětí a mládeže k umělecké literatuře.2. Folklor a jeho vztah k literatuře. Žánrová skladba. Malé folklorní žánry.3. Velké folklorní žánry. Pohádka a pověst. Adaptace folklorních látek.4. Pohádka. Její funkce v četbě dětí. Možné analytické přístupy k pohádce.5. Autorská pohádka.

Literatura

URBANOVÁ, S. Figury a figurace. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF Jihočeské univerzity, 1992. CHALOUPKA, O., NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. Praha: Albatros, 1976. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. URBANOVÁ, S., ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Ostrava: OU, 2005.

Požadavky

První výukový blok má posluchačům jako budoucím pedagogům podat vhled do problematiky literatury pro děti a mládež, poskytnout odpovědi na otázky, co je literatura pro děti a mládež, jaké žánry ji tvoří, čím je charakteristická tvorba určená dětským příjemcům. Hlavní prostor bude věnován žánrů slovesnému folkloru zaměřeným na dětského příjemce, adaptacím folklorních látek, zvláště adaptacím lidových pohádek, autorské pohádkové tvorbě. Výuka se danou problematiku pokusí přiblížit propojením teoretického výkladu s ukázkami, případně analýzami konkrétních textů. Nastíní historický vývoj dané literární oblasti a seznámí s některými představiteli teorie, kritiky a samotné umělecké tvorby pro děti.