Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež 2 (KCD / LPDM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / LPDM2 - Literatura pro děti a mládež 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poezie pro děti, dvě linie české básnické tvorby; nonsensová básnická tvorba; poezie pro tzv. nepoetický věk.2. Příběhová próza s dětským hrdinou, aktuální problémy dětí a jejich odraz v příběhové próze, využití titulů ve výuce nejen mateřského jazyka.3. Dobrodružná literatura, fantasy, sci-fi; próza s dívčí hrdinkou.4. Literární biografie, historická próza. Komiks v četbě dětí a mládeže.5. Encyklopedie pro mladé čtenáře.

Literatura

URBANOVÁ, S. Figury a figurace. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF Jihočeské univerzity, 1992. CHALOUPKA, O.; NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I., II. Praha: Albatros, 1976. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. URBANOVÁ, S., ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Ostrava: OU, 2005.

Požadavky

Druhý výukový blok má posluchačům jako budoucím pedagogům podat vhled do problematiky literatury pro děti a mládež, nabídnout jim fundovaný vhled do dalších literárních žánrů, které oslovují čtenáře mladšího i staršího školního věku, případně i adolescenty. Hlavní prostor bude věnován příběhové próze s dětským hrdinou, dobrodružné literatuře, próze s dívčí hrdinkou, komiksu, ale také historické próze, biografiím a encyklopediím pro děti a mládež.