Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Móda a módnost v současné češtině (KCD / MODSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / MODSC - Móda a módnost v současné češtině, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky1. Vymezení spisovnosti jazykových prostředků: jazyková správnost - jazyková chyba.2. Různé typy neologismů a proměnlivost jejich pojetí v čase.3. Cizojazyčné přejímky v procesu počešťování (výslovnostního, pravopisného, mluvnického, slovotvorného a sémantického).4. Stylová platnost vybraných typů módních jazykových prostředků.5. Problém vhodnosti užívání vybraných jazykových prvků - příznakovost stylistická a komunikační.6. Principy funkčního přístupu k jazykovým prostředkům.

Získané způsobilosti

Praktické uplatnění získaných znalostí

Literatura

SVOBODOVÁ, D. Aspekty hodnocení cizojazyčných přejímek: mezi módností a standardem. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009. ISBN 978-80-7368-732-8.FILIPEC, J. - ČERMÁK, E. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1985. DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. SVOBODOVÁ, D. Internacionalizace současné české slovní zásoby. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. ISBN 80-7368-308-5.HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1980. MARTINCOVÁ, O. a kol. Neologizmy v dnešní češtině. Praha: ÚJČ AV ČR, 2005. MARTINCOVÁ, O. a kol. Nová slova v češtině 1. Slovník neologizmů. Praha, 1998. MARTINCOVÁ, O. a kol. Nová slova v češtině 2. Slovník neologizmů. Praha: Academia, 2004.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích nebo konzultace s vyučujícím- systémové sledování aktuálních jevů ve vymezených oblastech českého jazyka- sledování odborného tisku (jazykovědné časopisy, sborníky)- příprava na diskusi k vybraným tématům- vypracování a odevzdání písemné seminární práce na zadané témaBodové hodnocení:1) Aktivní participace v seminářích, plnění průběžně zadávaných úkolů (50 b). 2) Odevzdání seminární práce v písemné podobě (50 b).100 - 50 bodů vyhověl50 - 0 bodů nevyhověl Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).