Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika lit. výchovy a práce s knihou (KCD / MTDLV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / MTDLV - Metodika lit. výchovy a práce s knihou, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Literatura v životě jedince, postavení literární výchovy ve výuce českého jazyka, hodina literární výchovy, literární beseda. Učebnice literární výchovy, funkce čítanek. Rozvoj estetických dovedností žáka,(čtenářských, reprodukčních, přednesových). Interpretace literárního textu (práce s prozaickým a básnickým textem). Výchova ke čtenářství, knihovny, jejich typy a funkce, výchova filmového, divadelního a televizního diváka. Ilustrace v knihách pro děti a mládež.Interpretace vybraného prozaického literárního textu - zaměření na jazyk literárního díla, postavu, kompozici; možnosti dramatizace textu; specifičnost práce s básnickým textem, umění přednesu; aktivizace žáků (příprava literárních kvízů, křížovek, hádanek, soutěží).

Literatura

BASTL, M. - MACHYTKA, J. - POSLEDNÍ, P. Operace s texty současné literatury pro děti a mládež na ZŠ. Praha: SPN, 1978. HOUŠKA, T. Škola pro třetí tisíciletí. Praha: Tomáš H, 1995. HOLEŠOVSKÝ, F. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1989. LEDERBUCHOVÁ, L. Didaktická interpretace uměleckého textu. Plzeň, 1995. LEDERBUCHOVÁ, L. Dítě a kniha: o čtenářství jedenáctiletých. Plzeň: Nakl. Aleš Čeněk, 2004. KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Brno, 1997. OBERT, V. Kapitoly z didaktiky literatúry. Nitra, 1991.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Seminární práce - návrh práce s konkrétním literárním textem (básnickým, prozaickým, dramatickým), možnost obohacení o práci s ilustrací v mimoškolní literární výchově. Bodový systém1) aktivní účast na semináři 0 - 20 bodů2) seminární práce 0 - 80100 - 60 bodů splnil 59 - 0 bodů nesplnil