Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čtenářská gramotnost - cesta ke vzděl. (KCD / NGRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / NGRA - Čtenářská gramotnost - cesta ke vzděl., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vymezení základních pojmů - gramotnost, negramotnost (vývoj jejich obsahu), funkční gramotnost a její součásti.2) Gramotnost v mezinárodním kontextu.3) Gramotnosti v českém prostředí.4) Čtenářská gramotnost a její integrace v českém kurikulu.5) Publikace Ústavu pro informace ve vzdělávání.6) Metodika reprezentativních mezinárodních šetření čtenářské gramotnosti realizovaných v České republice (PIRLS a PISA).7) Dílčí výstupy reprezentativních mezinárodních šetření čtenářské gramotnosti realizovaných v České republice (PIRLS a PISA).8) Vyvození východisek pro české školství.9) Stav rozvíjení čtenářské gramotnosti v českých školách - výsledky analýzy vybraných učebnic ZŠ.10) Stav rozvíjení čtenářské gramotnosti v českých školách - výsledky monitorování výuky mateřského jazyka na ZŠ.11) Testové úlohy mezinárodních výzkumů, sebereflexe.

Získané způsobilosti

Orientuje se v základní terminologii didaktiky českého jazyka a literatury související s rozvíjením čtenářské gramotnosti.Orientuje se v základní terminologii související s užívanou metodikou mezinárodních výzkumů čtenářské gramotnosti.ískává základní poznatky o roli čtení s porozuměním v běžném životě v společnosti a uvědomuje si je.Seznamuje se s kurikulárním vymezením čtenářské gramotnosti v českých podmínkách.Uvědomuje si případně i potřebu vlastního rozvoje čtenářských dovedností.

Literatura

POTUŽNÍKOVÁ, E. Koncepce mezinárodního výzkumu čtenářské gramotnosti PIRLS 2011. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2011. ISBN 978-80-211-0607-9.METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. - HYPLOVÁ, J. Strategie rozvíjení čtenářské gramotnosti v čítankách 1. stupně ZŠ. Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7464-003-2.RABUŠICOVÁ, M. Gramotnost : staré téma v novém pohledu. Brno : Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2858-0.KRAMPLOVÁ, I. - POTUŽNÍKOVÁ, E. Jak (se) učí číst. Praha: ÚIV, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na konané výuce. Vypracování seminární práce, jejíž náplň bude konkretizována vyučující na počátku semestru. Za zpracovaný úkol je možné získat max. 100 bodů, přičemž student má možnost jednou práci přepracovat. Podle součtu získaných bodů jsou studenti hodnoceni následovně:100 - 51 bodů započteno50 - 0 bodů nezapočtenoPožadavky na obsahovou úroveň práce: obsah (max. 90 bodů) - dodržení zadání, obsahová vyváženost, uvádění konkrétních příkladů, samostatná argumentace, odborná přesnostforma (max. 10 bodů) - práce s citacemi a parafrázemi, bibliografické údaje, dodržení rozsahu, pravopisná a stylizační úroveňBody se odečítají za nedůslednost u některého z obsahových požadavků nebo za nedostatky formálního rázu.

Garant

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.doc. PhDr. Radana Metelková Svobodová, Ph.D.