Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly o dětském čtenářství (KCD / NKDC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / NKDC - Kapitoly o dětském čtenářství, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Uvedení do čtenářské terminologie - tradiční a moderní koncepce.2. Periodizace čtenářského věku dítěte.3. Předčtenářské období - čtenářské prekoncepty a čtenářská propedeutika.4. Na prahu aktivního čtenářství - tvorba literárního vědomí v rodině a předškolním zařízení.5. Čtenářství ve školním věku - čtenářská exploze, kontemplace a identifikace; proměny pubescentního čtenáře.6. Knihovny a předškolní zařízení, vzájemná spolupráce při rozvíjení čtenářství dětí.

Získané způsobilosti

Student získá znalost základních etap vývoje dětského čtenářství a jejich charakteristik; znalost základních pojmů bibliopedagogiky a bibliopsychologie, schopnost aplikovat získané poznatky při práci s dětmi v předškolních zařízeních, dovednost zjistit a zhodnotit stav a úroveň dětského čtenářství.

Literatura

HOMOLOVÁ, K. Čtenářská propedeutika. Ostrava: PdF OU., 2009. CHALOUPKA, O. Horizonty čtenářství: Aktivita, proměnlivost a výchova čtenářství pubescentního čtenáře. Praha: Albatros, 1971. HOMOLOVÁ, K. Pedagogicko-didaktické a psychosociální aspekty pubescentního čtenářství. Ostrava: PdF OU., 2008. HAVlÍNOVÁ, M. Knížka pro rodiče o dětech a čtení. Praha: Albatros, 1978. CHALOUPKA, O. Rozvoj dětského čtenářství. Praha: Albatros, 1992.

Požadavky

Seminární práce - kvalitativní nebo kvantitativní sonda do dětského čtenářství u dětí předškolního věku, výzkum v předškolním zařízení, vytvoření prezentace, případné prezentování ve výuce.Bodové hodnocení:1) aktivní práce ve výuce 0 - 102) seminární práce/sonda do dětského čtenářství 0- 603) prezentace výsledků 0 - 30100 - 60 bodů splnil 59 - 0 nesplnil

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.