Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně komunikační dovednosti (KCD / NSKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / NSKD - Sociálně komunikační dovednosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata probíraná ve výuce (podle potřeby se aktuálně modifikují)1. Úloha řeči (verbální komunikace) v životě člověka2. Řeč psaná a mluvená, současná situace češtiny, spisovnost a nespisovnost3. Monolog a dialog4. Komunikace veřejná a soukromá, tzv. institucionální komunikace5. Moderní komunikační kanály a jejich vliv na charakter komunikaceStudenti se úvodem podrobně seznámí s 1. a 2. kapitolou distančního textu Veřejný projev a jeho prezentace (autorek Jany Svobodové a Pavlíny Kuldanové) - dostupné na webových stránkách KCD. Další výuka vychází z těchto základních poznatků týkajících se veřejného projevu a jeho charakteristiky.V centru pozornosti je sledování a popis verbálních komunikačních projevů. Rozebírají se vlivy komunikační situace i stylistické zaměření textu, studenti si všímají vývoje současné češtiny jako národního jazyka s akcentací role jazyka spisovného ve veřejné komunikaci. Při sledování komunikačních událostí je prioritní řečové chování v dialogu. Témata výuky jsou aktuálně modifikována.

Získané způsobilosti

- znalost základní (praktické) jazykovědné terminologie- dovednost orientovat se v základních jazykových příručkách a slovnících a vyhledat v nich potřebné údaje- dovednost aplikovat teoretické poznatky na praktické komunikační situace- dovednost vyhodnocovat aktuální spisovné a nespisovné jevy; posoudit adekvátnost uplatnění jazykových prostředků v dialogické komunikační situaci (s ohledem na jazykový vývoj)- kompetence - komunikační a argumentační- kompetence - rozhodovací a k řešení problémů

Literatura

SVOBODOVÁ, J. - ADÁMKOVÁ, I. - BOGOCZOVÁ, I. aj. Fenomén spisovnosti v současné české jazykové situaci. Ostrava : OU, 2011. ČECHOVÁ, M aj. Stylistika současné češtiny. Praha : ISV, 1997. HOLASOVÁ,T. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992. SVOBODOVÁ, J.; KULDANOVÁ, P. Veřejný projev a jeho prezentace (distanční text). Ostrava, 2006. DANEŠ, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. - DANEŠ, F. - KRAUS, J. - SVOBODOVÁ, I. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. LOUCKÁ, P. Dech, duch a duše češtiny. Praha: Albatros, 2008. SVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme / mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Jinočany: H+H, 2003. SGALL, P. - PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha: UK, 2004. ŠLOSAR, D. Jazyčník. Praha: Dokořán, 2004. STICH, A. Jazykověda - věc veřejná. Praha: Nakladatelství LN, 2004. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha, 1994. KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. PdF JU, 1999. ČERNÁ, A. a kol. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. ŠLOSAR, D. Otisky. Praha : Dokořán, 2006. ISBN 80-7363-029-X.HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a .. Praha: Trizonia, 1997. ŠLOSAR, D. Tisíciletá. Praha: Dokořán, 2005.

Požadavky

- samostatné prostudování výchozích podkladů - distanční text- aktivní účast v přímé výuce; diskuse k problamatice - na základě nastudované látky- následné samostatné sledování jazykové komunikace, hledání dalších konkrétních jazykových dokladů a jevů, jejich vyhodnocování; bližší orientace v jazykových jevech (zvl. díky webovým jazykovým rubrikám a poradnám)- seznámení se s vybranými knižními tituly k zařazeným tématům- osobní individuální konzultace včetně e-mailové komunikace s vyučujícím- vypracování písemné závěrečné seminární práce (na téma Čeština v komunikaci kolem nás)

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.