Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti 1 (KCD / PRLD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / PRLD1 - Literatura pro děti 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Předmět literatury pro děti a mládež, příčiny a oprávněnost vzniku, lit. intencionální a neintencionální, specifické znaky, estetické i mimoestetické funkce, vymezení faktorů dětského čtenářství vzhledem k věkovým zvláštnostem, systém čtenářské komunikace.Žánr, žánrová skladba literatury pro děti a mládež, přehled nejfrekventovanějších žánrů LPM.2. Ústní lidová slovesnost jako součást celonárodního písemnictví, její znaky, vztah k umělé tvorbě, charakteristika folklórních žánrů z hlediska literárních druhů, vztah folklórní tvorby a LPM.3. Lidová pohádka - charakteristika žánru, znaky pohádky, její klasifikace, autorská zpracování lidových látek v české literatuře.4. Pověst - charakteristika žánru, typologie pověstí, základní pověsťové soubory, mýtus - mytologie, typologie bájeslovných příběhů, literární adaptace.5. Folklórní poezie - ukolébavka, píseň, hádanka, říkadlo, sbírky folklórní poezie, sběratelství. Počátky umělé poezie pro děti - poezie ohlasová a didaktická.6. Moderní česká poezie pro děti - zakladatelé, rozvoj v době meziválečné a v období okupace, tradice halasovsko-nezvalovská a hrubínovsko-čarkovská).

Literatura

Leščák, M - Sirovátka, O. Folklór a folkloristika. Bratislava: Smena, 1982. Gejgušová, I. - Kubeczková, O. Nové pohledy na českou literaturu a její vyučování. Ostrava: PdF OU, 2004. DOUPALOVÁ, E. Úvod do studia předmětu "Výchova literaturou v oboru vychovatelství OVZP". Olomouc: PdF UP, 1989.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Aktivní práce v seminářích, vypracování, přednesení a odevzdání seminární práce (v elektronické podobě). Seminární práce je zadávána formou charakteristiky a rozboru jedné básnické sbírky (student si volí z nabídky děl), obsahuje práci s konkrétními texty tak, aby posluchač osvědčil svou schopnost daný text pochopit, analyzovat a interpretovat v kontextu celé sbírky. Podrobněji vč. literatury viz www.osu.cz /fpd/kcd/index.php

Garant

doc. PhDr. Eva Doupalová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Doupalová, CSc.