Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti 2 (KCD / PRLD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / PRLD2 - Literatura pro děti 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Moderní autorská pohádka - žánr. charakteristika a vývoj žánru v české i svět. literatuře2. Společenská próza ze života dětí - klasifikace a charakteristika žánru, vývoj v české literatuře3. Próza s dívčí hrdinkou, dívčí román - charakteristika a proměny žánru od počátku k současnosti4. Dobrodružná próza - žánr. charakteristika, typologie žánru, vývoj ve svět. i české literatuře5. Historická próza pro děti a mládež v 19. a 20. století - charakteristické rysy žánru a jeho hlavní představitelé6. Próza s přírodní tematikou - žánrové vymezení a hlavní vývojové tendenceOkruhy ke zkoušce:1. Specifické rysy literatury pro děti a mládež ve složce tematické, kompoziční, v oblasti zobrazovacích prostředků, žánrová skladba literatury pro děti a mládež. Nástin teorie a kritiky dětské literatury - odborné časopisy, nakladatelství, významné edice atd.2. Problematika lidové pohádky - žánrová charakteristika, typologie, její začleňování do vývoje literatury pro mládež; sběratelé a převypravovatelé.3. Uplatnění uměleckého zpracování pověsťových látek v četbě mládeže - od 19. století k současnosti, žánrová charakteristika a klasifikace pověsti.4. Bajka - charakteristika žánru, vývojové tendence, základní představitelé; literární adaptace bájeslovných příběhů, jejich začlenění do četby dětí a mládeže.5. Poezie pro děti - počátky jejího vývoje, vztah k folklorním žánrům, charakteristika sládkovsko-hrubínovského typu poezie, jeho stěžejní představitelé.6. Poezie pro děti od meziválečného období k současnosti - charakteristika nezvalovsko-halasovského typu poezie, jeho hlavní přestavitelé.7. Poezie pro děti a mládež po roce 1989 - hlavní vývojové tendence a představitelé.8. Moderní autorská pohádka - žánrová charakteristika, hlavní vývojové linie, stěžejní autoři a jejich tvorba.9. Příběhová próza s dětským hrdinou - žánrová charakteristika, pokus o klasifikaci, rozvoj žánru od 19. století do současnosti.10. Próza s dívčí hrdinkou - specifika žánru a jeho rozvoj do současnosti, hlavní představitelé.11. Dobrodružná literatura - žánrová charakteristika, pokus o typologii, vývoj žánru v české literatuře, nástin stěžejních děl světové literatury.12. Historická próza pro děti a mládež v 19. a 20. století - pokus o žánrovou charakteristiku, hlavní představitelé, význam žánru v četbě mládeže.13. Próza s přírodní tematikou - charakteristika žánru a jeho rozvoj od počátku k dnešku.14. Literatura faktu a uměleckonaučná literatura pro děti (dětské encyklopedie, biografický román pro mládež atd.) - pokus o žánrovou typologii, nástin vývoje žánrů.15. Próza pro děti a mládež po roce 1989 - hlavní vývojové tendence, stěžejní díla a autoři v jednotlivých žánrových oblastech.16. Integrované žánry literatury pro mládež - comics, kreslený seriál, bilderbuch - jejich základní žánrové charakteristiky, nástin vývoje a hlavní díla.

Literatura

Leščák, M - Sirovátka, O. Folklór a folkloristika. Bratislava: Smena, 1982. Gejgušová, I. - Kubeczková, O. Nové pohledy na českou literaturu a její vyučování. Ostrava: PdF OU, 2004. DOUPALOVÁ, E. Úvod do studia předmětu "Výchova literaturou v oboru vychovatelství OVZP". Olomouc: PdF UP, 1989.

Požadavky

Průběh zkoušky:- identifikace ilustrací z knih pro děti a mládež; posluchač je povinen určit z 10 předložených ilustrací alespoň 5 jmen ilustrátorů, což ho opravňuje k postupu k další části zkoušky- zkoušený si losuje jednu otázku z teorie a dějin literatury pro děti a mládež- jedna otázka je mu zadaná ze seznamu přečtené literatury pro děti a mládež (student je povinen předložit u zkoušky seznam nejméně 50 titulů přečtené literatury pro děti a mládež a seznam prostudované odborné literatury), danéhoPodrobněji vč. literatury viz www.osu.cz /fpd/kcd/index.php

Garant

doc. PhDr. Eva Doupalová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Doupalová, CSc.