Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Publicistická tvorba v praxi (KCD / PTVPX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / PTVPX - Publicistická tvorba v praxi, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Média, jazyk a jazyková kultura. Pojem jazykové kultury dříve a dnes. Oficiálnost a neoficiálnost, komunikační normy a komunikační vzory. Žurnalistika a její složky: zpravodajství a publicistika.2. Čeština na přelomu tisíciletí, spisovnost a nespisovnost a role psaných médií i publicistiky v dnešní praxi. Publicistika jako projevený názor i jako zdroj jazykové a komunikační normy.3. Současná česká jazyková situace: proměny jazykové situace a postojů k jazyku; jazyková kultura a širší veřejnost.

Literatura

OSVALDOVÁ, B., HALADA, J. a kol. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha: Libri, 1999. SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura. (distanční text). Ostrava, 2007. JIRÁK, J., MIČIENKA,M. Základy mediální výchovy. Praha: Portál, 2007. Hoffmannová, J. Stylistika a .. Praha, 1997. ČECHOVÁ, M. a kol. Stylistika současné češtiny. Praha, 1997.

Požadavky

Studenti jsou vedeni k postupnému cizelování a adekvátním úpravám vlastních drobných textů publicistického typu a k postupu od námětu ke vzniku celého tvaru. Nejlepší vlastní text studenti sami vyberou jako seminární práci.Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůTvorba textů a jejich precizace: 0 - 80 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.