Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvíjení čtenář. gramotn. ve výuce ČJL (KCD / RCTG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / RCTG - Rozvíjení čtenář. gramotn. ve výuce ČJL, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Čtenářská gramotnost - procesy porozumění podle metodologie PIRLS, mezinárodní výzkumy - komparace metodologie, stanovení didaktických východisek na základě zjištěných výsledků mezinárodních šetření.2. Didaktika češtiny - princip komplexnosti jako jeden ze stěžejních formantů výuky mateřského jazyka.3. Učebnice českého jazyka pro základní školy a integrace porozumění textu v nich. Seznámení s výsledky analýz nejčastěji užívaných učebnic češtiny 1. a 2. stupně ZŠ.4. Práce s materiály Ústavu pro informace ve vzdělávání a České školní inspekce ČR - ukázky úkolů. Metody práce s textem ve výuce češtiny na ZŠ.

Literatura

METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. Formování čtenářské gramotnosti v prostředí školy se zaměřením na žáky mladšího školního věku. Ostrava:OU, 2013. ISBN 978-80-7664-451-1.RABUŠICOVÁ, M. Gramotnost : staré téma v novém pohledu. Brno : Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2858-0.KRAMPLOVÁ, I. - POTUŽNÍKOVÁ, E. Jak (se) učí číst. Praha: ÚIV, 2005. POTUŽNÍKOVÁ, E. Koncepce mezinárodního výzkumu čtenářské gramotnosti PIRLS 2011. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2011. ISBN 978-80-211-0607-9.

Požadavky

Studenti budou seznámeni se základní terminologií didaktiky českého jazyka a literatury, která se vztahuje k rozvíjení čtenářské gramotnosti (současně jim bude představena základní terminologie související s metodikou užívanou mezinárodními výzkumy čtenářské gramotnosti). Studenti získají povědomí o způsobu rozvíjení čtenářské gramotnosti žáků ve výuce mateřského jazyka na ZŠ. Blíže se pozornost zaměří i na metodologii mezinárodních výzkumů PIRLS a PISA, aby si posluchači měli možnost uvědomit cesty vedoucí k formování čtenářských dovedností žáků ZŠ. Nedílnou součástí výuky bude prezentování aktuálních metod práce s textem ve vyučovacím procesu, aby byli studenti schopni didaktické transformace poznatků z této oblasti oborové didaktiky do vyučovacího procesu