Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řečové chování dítěte školního věku (KCD / RECDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / RECDA - Řečové chování dítěte školního věku, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Lingvistika a další humanitní vědy o řeči dětí a mládeže.2. Dětská řeč v předškolním věku.3. Řeč dítěte mladšího školního věku.4. Řeč a myšlení - vývoj řečové kompetence ve starším školním věku.5. Syntaktické vlastnosti dětských řečových projevů, chování v dialogu.6. Volné téma (handicapované dítě v dialogu, dialog s dítětem z odlišného sociokulturního prostředí...)

Literatura

MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1995. VYGOTSKIJ, L. S. Myšlení a řeč. Praha: SPN, 1970. BOLKOVÁ, G. Teze k problematice obecné pedagogiky (distanční opora). PdF OU, Ostrava, 2003. ISBN 80-7042-233-5.SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PdF OU, 2000. KESSELOVÁ, J. Lingvistické štúdie o komunikácii detí. Prešov, 2001. KALA, M. - BENEŠOVÁ, M. Písemný a mluvený projev žáků základní školy. Praha: SPN, 1989. PIAGET, J. - INHELDEROVÁ, B. Psychologie dítěte. Praha, 2000. SLANČOVÁ, D. Řeč autority a lásky. Prešov, 1999. PAČESOVÁ, J. Řeč v raném dětství. Brno: UJEP, 1979. HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava: OU, 2003.

Požadavky

Bude stanoveno na začátku semestru podle složení skupiny a potřeb studentů. Předmět je výběrový, jeho základním posláním je podnítit zájem o soustředěné pozorování řeči. Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůPrezentace výsledků pozorování: 0 - 80 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.