Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně komunikační dovednosti (KCD / RKODO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / RKODO - Sociálně komunikační dovednosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata probíraná ve výuce (podle potřeby se aktuálně modifikují)1. Úloha řeči v životě člověka2. Řeč psaná a mluvená, současná situace češtiny3. Monolog a dialog4. Komunikace veřejná a soukromá, tzv. institucionální komunikace5. Moderní komunikační kanály a jejich vliv na charakter komunikaceStudenti se podrobně seznámí s 1. a 2. kapitolou distančního textu Veřejný projev a jeho prezentace (autorek Jany Svobodové a Pavlíny Kuldanové) - dostupné na webových stránkách vyučující na http://web.iol.cz/janasvo v sekci Výuka - Výuka na Ostravské univerzitě pod KCD/RKODO.Disciplína se soustřeďuje na sledování a popis verbálních komunikačních projevů, které vyžaduje praxe. Zohledňuje i vlivy komunikační sitauce a stylistické zaměření textu, všímá si vývojových tendencí současné češtiny jako národního jazyka. Při sledování komunikačních událostí je důraz kladen na řečové chování v dialogu. Témata výuky jsou aktuálně modifikována.

Získané způsobilosti

- znalost základní (praktické) jazykovědné terminologie- dovednost orientovat se v základních jazykových příručkách a slovnících a vyhledat v nich potřebné údaje- dovednost aplikovat teoretické poznatky na praktické komunikační situace- dovednost vyhodnocovat aktuální spisovné a nespisovné jevy; posoudit adekvátnost uplatnění jazykových prostředků v dialogické komunikační situaci (s ohledem na jazykový vývoj)- kompetence - komunikační a argumentační- kompetence - rozhodovací a k řešení problémů

Literatura

ČECHOVÁ, M aj. Stylistika současné češtiny. Praha : ISV, 1997. HOLASOVÁ,T. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha, 1994. KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. PdF JU, 1999.

Požadavky

- samostatné prostudování výchozích podkladů - distanční text- aktivní účast v blokové výuce; diskuse k přednášce - na základě nastudované látky- následné samostatné sledování jazykové komunikace, hledání dalších konkrétních jazykových dokladů a jevů, jejich vyhodnocování; bližší orientace v problematice (zvl. webové jazykové rubriky a poradny)- seznámení se s vybranými knižními tituly k zařazeným tématům- osobní individuální konzultace včetně e-mailové komunikace s vyučujícím- vypracování písemné závěrečné seminární práceCelkem 100 bodů za teoreticky kvalitní samostatnou práci bez obsahových a formálních chyb; za každý nedostatek (pravopis, stylizace, nenáležitý rozsah, chyby v pojetí práce apod.) se odečte podle závažnosti 5 až 10 bodů.100 - 51 bodů započteno (vyhověl)50 a méně bodů (nevyhověl)

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.