Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura řeči (KCD / SKULR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / SKULR - Kultura řeči, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Současná situace češtiny.2. Mluvený a psaný projev v současné komunikaci.3. Realizace mluveného projevu.4. Osvojování mateřského jazyka v předškolním věku.5. Metodika mluvní výchovy dětí předškolního věku.Program seminářů:1. Zjištění úrovně mluveného projevu studentů formou nahrávek nepřipravených projevů, rozbor nedostatků.2. Krátké mluvené projevy studentů se zaměřením na výběr jazykových prostředků (spisovné, příliš spisovné, hovorové, obecná čeština, dialekt), artikulace, spisovná výslovnost, přízvuk, pauzy, intonace.3. Nácvik mluvní techniky (cvičení dechová, hlasová) na cvičných textech.4. Cvičení artikulační (použití nahrávek), procvičování pohotovosti mluvního ústrojí.5. Spisovná výslovnost vokálů, konsonantů, souhláskových skupin, rázu se zaměřením na preventivní logopedické chvilky v mateřské škole.6. Cvičení fonetická (zaměření na fonetickou transkripci a na fonetickou klasifikaci hlásek).7. Spisovná výslovnost cizích slov.8. Zvukové prostředky členění a modulování řeči - rytmus, větné úseky, mluvní tempo, dynamika, větný přízvuk, intonace, modulace barvy hlasu.9. Nácvik výrazného čtení, recitace (texty pro děti, pohádky).10. - 11. Přednes připravených projevů na vybrané téma, např.:Předškolák a počítačVliv médií na dítěJak připravit předškoláka na školní prostředí a povinnostiMalé dítě a hudbaProč je dobré, když se děti v MŠ učí hrát na flétnu?LevorukostDůvěra a důvěřivostVadí, když dítě před vstupem do školy umí číst?Logoterapie ve výchově (z knihy Elizabeth Lukasové)12. Realizace dialogů při napodobivých hrách.13. Nacvičování rozhovorů s dětmi za pomoci komunikanta-maňáska.

Získané způsobilosti

Znalosti:prohloubení znalostí o českém národním jazyce, zejména o zvukové stránce jazyka.Dovednosti:příprava a realizace řečnického vystoupení; schopnost vyjadřovat se jasně, srozumitelně a přiměřeně v určité komunikační situaci; schopnost produkovat jazykově a ortoepicky správné projevy.Kompetence:komunikativní, sociální a personální, občanské, k učení, k řešení problémů.

Literatura

ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. Hubáček, J. Kultura mluvené řeči. Ostrava, 1980. KŘÍSTEK, M. Stylistická cvičebnice. Brno, 1999. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, 1994. ISBN 80-85804-29-8.HAUSENBALS, K. Naše řeč. Praha, 1991. HOLASOVÁ, I. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, přednes připraveného projevu (komplexní hodnocení projevů - obsah, mluvní technika, spisovná výslovnost, členění a modulování řeči).Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace získaných dovedností v závěrečném semináři - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.