Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KCD / SLIPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / SLIPD - Literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručná anotace předmětu:Disciplína sleduje typologii a vývoj žánrů literatury pro děti a mládež, přihlíží ke kontextu vývoje české i světové literatury. Využívá základních poznatků z teorie literatury a aplikuje je na konkrétní texty. Zaměřuje se na profesní využití získaných vědomostí a dovedností s ohledem na perspektivu obtížné praxe absolventů ve výchovných zařízeních různého typu.Témata přednášek:1. Uvedení do světa literatury pro děti a mládež.2. Folklor a děti. Lidová pohádka. Pověsti, báje, legendy a bajky.3. Moderní autorská pohádka.4. Poezie v četbě dětí a mládeže.5. Příběhová próza ze života dětí, próza s dívčí hrdinkou.6. Dobrodružné žánry.Program seminářů:Semináře doplní přednášky o prezentaci konkrétních titulů, medailony některých tvůrců a analytický přístup k textům. Posluchačům tak bude umožněno lepší porozumění funkčnosti jednotlivých žánrových oblastí v četbě dětí.

Získané způsobilosti

Student zvládá analýzu literárního díla určeného dětem a mládeži, rozpoznává v něm složku informační, estetickou i výchovnou, poznává specifické rysy slovesné tvorby pro děti a mládež, orientuje se v klíčových žánrech, nachází možnosti výchovného využití literatury v praxi.

Literatura

SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno, 1998. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: OU, 2003. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 3. Praha: Albatros, 1979. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF Jihočeské univerzity, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, průběžná četba titulů LPM.Okruhy ke zkoušce: 1. Pojem literatura pro mládež - jeho obsah a význam. Teorie a kritika LPM, IBBY.2. Specifické rysy literatury pro děti a mládež. Struktura věkového a žánrového členění literatury pro děti a mládež. 3. Folklorní žánry a jejich začleňování do četby pro děti a mládež. 4. Lidová pohádka. Sběratelé a převypravovatelé lidových pohádek.5. Moderní autorská pohádka.6. Pověsti, báje, legendy. Bajky.7. Knižní tvorba pro děti předškolního věku (obrázková kniha, leporelo). 8. Umělá poezie pro děti.9. Příběhová próza ze života dětí.10. Próza s dívčí hrdinkou.11. Dobrodružná literatura.12. Próza historická a přírodní.13. Uměleckonaučná literatura, dětské encyklopedie. Průběh zkoušky:- zkoušený si losuje jednu otázku z teorie a dějin literatury pro děti a mládež- jedna otázka je mu zadaná ze seznamu přečtené literatury pro děti a mládež (bude obsahovat nejméně 30 titulů), daného autora a dílo zařadí do žánrů, připomene informace o autorovi, nastíní vývoj jeho tvorby a dílo samé se pokusí analyzovatBodový systém1) reprezentativní seznam primární i sekundární literatury v rozsahu nejméně 20 titulů - 0 - 10 bodů2) aktivní účast na semináři - 0 - 20 bodů3) zkouška: 0 - 80 bodů100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 50 bodů dobře 49 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcela Hrdličková