Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spisovná česká výslovnost prakticky (KCD / SPIVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / SPIVY - Spisovná česká výslovnost prakticky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza mluveného projevu studenta (v úvodním a závěrečném semináři), doporučení pro zlepšení mluvních kompetencí.Nácvik mluvní techniky - respirace, fonace, artikulace.Osvojení pravidel spisovné výslovnosti formou praktických mluvních cvičení.Zvukové prostředky souvislé řeči - frázování a modulace.

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí z oblasti mluvní techniky a ortoepie, respirace, fonace, artikulace; ortoepická norma. Rozvíjení dovedností: při mluvních cvičeních studentů bude vyučující sledovat zvláště osvojení hlasové techniky, správné dýchání a posazení hlasu; uplatňování zásad spisovné výslovnosti slov domácích a přejatých a schopnost produkovat ortoepicky správné projevy. Budou posíleny kompetence komunikativní, sociální, občanské, k učení, k řešení problémů.

Literatura

HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha Akademie múzických umění, 2000. ISBN 80-85883-61-9.POKORNÁ, J., VRÁNOVÁ, M. Přehled české výslovnosti. Praha, Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-169-3.KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc: UP, 2000. ISBN 80-244-0187-8.CMÍRALOVÁ, J. Učte se mluvit. (O technice mluveného slova). Brno: Datel, 1992. LANGER, A. Úspěch veřejné promluvy: kapitoly z rétoriky pro střední školy. Praha: Fortuna, 1993. ISBN 80-7168-063-X.

Požadavky

Aktivní účast v semináři.Student vystoupí s mluveným projevem, ve kterém prokáže praktické osvojení techniky mluveného projevu v souladu s účelem vystoupení. Další realizované činnosti: plnění průběžně zadávaných úkolů; studium odborné literatury; nácvik praktických mluvních dovedností, příprava na závěrečný praktický výstup (teoretická i praktická); prezentace v semináři; individuální konzultace dle potřeb studenta.Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace získaných dovedností v závěrečném semináři - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno