Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Schůzky s češtinou - jazykové koutky (KCD / SSCES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / SSCES - Schůzky s češtinou - jazykové koutky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů:Náplň seminářů tvoří práce s konkrétními náměty z živého jazyka současnosti a s příspěvky typu jazykových koutků; studenti je hodnotí a porovnávají, vyjadřují k nim stanovisko zvl. jako příští učitelé češtiny, popř. jako uživatelé. Podstatné je, aby si studenti navykli zjišťovat si údaje v různých odborných publikacích, aby si je ověřovali a pracovali s rozmanitými zdroji, aby se tedy neřídili pouze vlastními dojmy a pocity. Podkladové materiály najdou u kódu disciplíny na janasvo.cz.

Získané způsobilosti

Student je schopen samostatně zpracovat komentář k vybranému progresivnímu jazykovému jevu, popř. jazykový koutek k aktuální problematice současné češtiny.

Literatura

LOUCKÁ, P. Dech, duch a duše češtiny. Praha: Albatros, 2008. ČERNÁ, A. a kol. Na co se nás často ptáte. Praha, 2002. GEJGUŠOVÁ, I. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Zdroje a cíle jazykové popularizace. Ostrava, 2010. ISBN 978-80-7368-916-2.DANEŠ, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. - DANEŠ, F. - KRAUS, J. - SVOBODOVÁ, I. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. JAMEK, V. O patřičnosti v jazyce. Praha: Nakladatelství F. Kafky, 1998. LOUCKÁ, P. Zahrada ochočených slov. Praha: Dokořán, 2007. CHLOUPEK, J. Knížka o češtině. Praha: Odeon, 1974. HLAVSOVÁ, J. Čeština na každý den. Víkend, 2007. SVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme/ mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Jinočany: H&H, 2000. SGALL, P. - PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha: UK, 2004. ŠLOSAR, D. Jazyčník. Praha: Horizont, 1985. MARTINCOVÁ, O. a kol. Jazykové sloupky. Praha: Academia, 1991. ŠLOSAR, D. Otisky. Praha : Dokořán, 2006. ISBN 80-7363-029-X.

Požadavky

Požadavky k zápočtu pro studenty-češtináře:Aktivní účast ve výuce; samostatně zpracovaný a ke stanovenému termínu písemně odevzdaný jazykový koutek k nosnému aktuálnímu jevu v nynější češtině. Minimální rozsah samostatně zpracovaného popularizačního textu je 1 a půl strany (30 řádků na stranu), tzn. 45 řádků vlastního výkladu. Musí být doplněno bibliografickými údaji o všech použitých zdrojích. Bez seznamu prostudované literatury (min. 3 tituly) nelze příspěvek odevzdat. Existuje jedna možnost opravy práce podle požadavků učitele. Blíže i na osobní webové stránce vyučující. Kdo si plagiátorsky přivlastní cizí text z internetu nebo jiných zdrojů, nedostane už žádnou možnost opravy. Vlastní text bude přesně zkorigován a bez pravopisných nedostatků či překlepů.Minimalizované (modifikované) požadavky k zápočtu pro studenty-nečeštináře:Aktivní účast ve výuce; stručný samostatný referát o rozsahu 1 až 1 a půl strany vytištěného textu, jímž student vyjádří svůj osobní postoj k vybraným nosným jazykovým jevům (popř. vybranému jevu), na něž je zaměřena pozornost v dostupných zdrojích odborné či popularitační povahy (např. v rubrice Drobnosti časopisu Naše řeč, v odpovědích na dotazy do Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR v rubrice Dotaz týdne, v jazykových koutcích časopisu Vesmír, v popularizačních knížkách o češtině typu publikace Dušana Šlosara Jazyčník nebo Otisky apod.). Samostatná práce se opírá také o Internetovou jazykovou příručku na webových stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR.Celkem 100 bodů za teoreticky kvalitní samostatnou práci bez obsahových a formálních chyb; za každý nedostatek (nepřesnost, nenáležitá nebo nedostatečná práce s podklady (např. chybění označených citací a parafrází), pravopis, stylizace, nenáležitý rozsah, chyby v pojetí práce apod.) se odečte podle závažnosti 3 až 10 bodů.100 - 51 bodů započteno (vyhověl)50 a méně bodů (nevyhověl)

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.