Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skvosty světové literatury (KCD / SSLIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / SSLIN - Skvosty světové literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí s vybraným okruhem literárních děl jejich četbou i prostřednictvím přednesených referátů, v diskuzích v semináři bude konfrontovat vlastní čtenářské postoje s pohledy kolegů na hodnocené tituly. Cílem semináře je přiblížit stěžejní tituly světové literatury napříč staletími, zaměřit se na díla, která prokázala, že jsou oprávněně součástí literárního kánonu větového písemnictví. Seminář je určen nejen pro bohemisty, ale i pro širší okruh studentů, kteří hledají impulsy k obohacení četby.

Získané způsobilosti

Student dále rozšíří znalosti o vývoji světové literatury, posílí schopnost využívat literární terminologii, interpretovat literární dílo a vřazovat ho do širšího kulturního kontextu. Student posílí schopnost vypracovat seminární práci, analýzu zvoleného uměleckého textu. Student rozšíří komunikační, interkulturní a sociální kompetence.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Slovník světové literatury. Praha, 1993. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 1, A-L. Praha, 1988. MILIČKA, K. Básníci velkých příběhů: světová literatura. Praha, 2002. RAK, J. Přehled dějin světové literatury I - Antika. Praha: SPN, 1953. KOLEKTIV AUTORŮ:. Slovník antické kultury. Praha: Svoboda, 1974. ČERVENKA, M. - MACURA, V. - MED, J. - PEŠAT, Z. Slovník literárních směrů a skupin. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1983. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 2, M-Ž. Praha, 1988. MILIČKA, K. Světová literatura. Praha: Fortuna, 1998.

Požadavky

-aktivní účast ve výuce;-zpracování seminární práce;-prezentace seminární práce v semináři;-četba vybraných beletristických titulů;-samostudium;-možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícímBodové hodnocení:zpracování seminární práce (s využitím poznatků z četby baletristických titulů) a její prezentace: 70 bodůaktivní účast na semináři : 30 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.