Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura (KCD / SVLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / SVLT - Světová literatura, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky světového písemnictví - od eposu o Gilgamešovi k stěžejním dílům řeckéa římské literatury, středověká evropská literární tvorba.2. Humanismus, baroko a klasicismus ve světové literatuře, nejvýznamnější autoři a díla.3. Světová literatura 19. století, umělecké směry (zvl. romantismus a realismus v literatuře), autoři, díla.4. Aktuální společenské problémy v literatuře 20. století, obraz války, holocaustu.5. Vývojové tendence v literatuře druhé poloviny 20. století, noví tvůrci v literatuře na počátku nového tisíciletí.6. Světová literatura čítankách a literární výchově na ZŠ.

Literatura

MILIČKA, K. Básníci velkých příběhů: světová literatura. Praha, 2002. JURÍČEK, J. A KOL. Encyklopédia spisovatelov světa. Bratislava, 1987. VLAŠÍN, Š. a kol. Slovník literární teorie. Praha - Čs. spisovatel, 1984. MACURA, V. A KOL. Slovník světových literárních děl 1, 2. Praha: Odeon, 1988. VODIČKA, F. a kol. Svět literatury. Praha: SPN, 1992.

Požadavky

Student získá znalost hlavních směrů vývoje světového písemnictví od starověku, antiky do současnosti, seznámí se s periodizací, nejvýznamnějšími osobnostmi a stěžejními díly, s proměnou klíčových žánrů v uvedeném období. Pozornost bude věnována analýze a interpretaci nosných děl světové literatury.