Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia českého jazyka (KCD / USCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / USCJ - Úvod do studia českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk a jazykověda. Systém a struktura jazyka.2. Český národní jazyk a jeho celková charakteristika, diferenciace a stratifikace.3. Spisovný jazyk a jeho rozvrstvení. Norma a kodifikace spisovného jazyka.4. Nespisovné útvary českého jazyka (dialekty, interdialekty, sociolekty).5. Funkce a principy českého pravopisu. Kodifikace pravopisu.6. Česká jazykovědná bohemistika, její vývoj a hlavní představitelé.

Literatura

DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. - DANEŠ, F. - KRAUS, J. - SVOBODOVÁ, I. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. 2010. ISBN 978-80-86041-37-7.KOL. AUTORŮ. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: LN, 2002. Internetová jazyková příručka ÚJČ AV ČR (dostupná na http//www.ujc.cas.cz). NEBESKÁ, I. Jazyk - norma - spisovnost 2. vydání. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0688-7.Kol. autorů. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia, 2007. ČERNÝ, J. Malé dějiny lingvistiky. Praha: Portál, 2005. DEMLOVÁ, E.-HUBÁČEK, J. aj. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava, 1995. ISBN 80-7042-433-8.Pravidla českého pravopisu - nejnovější vydání. HRBÁČEK, J. Úvod do studia českého jazyka. Praha: Karolinum, 1995. SEKEROVÁ, K. Úvod do studia českého jazyka. Distanční text (dostupný na Portále OU). ČERNÝ, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc : Rubico, 1998. ERHART, A. Základy jazykovědy. Praha: SPN, 1990.

Požadavky

V předmětu jsou studentům podány základní informace týkající se studia jak českého jazyka, tak lingvistiky obecně. Pozornost je věnována systémovosti a funkcím jazyka, charakteristice jednotlivých útvarů českého jazyka (spisovných i nespisovných) a české jazykovědné bohemistice. Studenti získají: - znalost základní lingvistické teorie (jazykovědné obory, disciplíny);- znalost charakteristických rysů českého jazyka z hlediska jeho typologie;- základní poznatky o útvarech národního jazyka;- základní přehled o vývojových tendencích v současné češtině;- dovednost aplikace teoretických poznatků při hodnocení konkrétních textů a dílčích jazykových jevů;- dovednost uvědomělého zvládnutí současné normy a kodifikace pravidel českého pravopisu;- dovednost aplikace pravidel pravopisu v praxi.