Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly o dětském čtenářství (KCD / VKDCT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / VKDCT - Vybrané kapitoly o dětském čtenářství, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do čtenářské terminologie - tradiční i moderní koncepce.2. Periodizace čtenářského věku dítěte.3. Předčtenářské období - čtenářské prekoncepty a čtenářská propedeutika.4. Malý čtenář - tvorba literárního vědomí ve škole.5. Prepubescentní čtenář - čtenářská exploze, kontemplace a identifikace.6. Pubescentní čtenář - postoje, motivace, zájmy ve vztahu k sobě, k životu a k četbě.

Získané způsobilosti

Student je schopen pohlížet na čtenářství jako na předmět zkoumání, uvědomuje si čtenářství jako sociální roli, umí sestavit nástroj pro aktualizované poznání čtenářství jednotlivých věkových skupin dětí. Student je schopen formulovat závěry k disciplíně v anglickém jazyce, ovládá cizojazyčnou odbornou terminologii, orientuje se v rozdílech mezi domácí a zahraniční pojmovou základnou, pružně užívá v psaném i mluvením projevu.

Literatura

HOMOLOVÁ, K. Čtenářská propedeutika. Ostrava: PdF OU., 2009. LEDERBUCHOVÁ, L. Dítě a kniha: o čtenářství jedenáctiletých. Plzeň: Nakl. Aleš Čeněk, 2004. CHALOUPKA, O. Horizonty čtenářství: Aktivita, proměnlivost a výchova čtenářství pubescentního čtenáře. Praha: Albatros, 1971. HOMOLOVÁ, K. Pedagogicko-didaktické a psychosociální aspekty pubescentního čtenářství. Ostrava: PdF OU., 2008. CHALOUPKA, O. Rozvoj dětského čtenářství. Praha: Albatros, 1992. HOMOLOVÁ, K. Selected Chapters on Children´s Literacy. Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7464-069-8.VÁŠOVÁ, L. Úvod do bibliopedagogiky. Praha: ISV, 1995. HOMOLOVÁ, K. Uživatelská propedeutika. Opava: Slezská univerzita., 2010. URBANOVÁ, S. Děti a literatura. Ostrava, 1996. HAVLÍNOVÁ, M. Knížka pro rodiče o dětech a čtení. Praha: Albatros, 1978. TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF Jihočeské univerzity, 1992.

Požadavky

1. Aktivní účast na seminářích (diskuse).2. Seminární práce - vytvoření profilu dětského čtenáře z vybrané věkové skupiny s použitím polostrukturovaného rozhovoru, zjištění je třeba porovnat s nastudovanými zdroji včetně, výsledným tvarem bude čtenářská kasuistika vybraného respondenta, práce v rozsahu 5 normostran bude napsána v anglickém jazyceBodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůRealizace sondy do dětského čtenářství, ppt prezentace: 0 - 80 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.