Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k vývoji českého jazyka (KCD / VYVCS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / VYVCS - Seminář k vývoji českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná látka s rámcovým časovým vymezením1. Překlad biblického textu. První gramatiky a slovníky (Klaret, Blahoslav, Rosa, Štajer). Počátky textové kritiky.2. Rozbor RKZ z hlediska jazykového.3. Edice staročeských textů (Dalimilova kronika). Zásady transkripce.4. Vývoj staročeské slovní zásoby.5. Vztah člověka k přírodě ve slovní zásobě. Rozbor textu.6. Rodina a cyklus života ve slovní zásobě. Rozbor textu.7. Komplexní rozbor staročeského textu.

Literatura

BOGOCZOVÁ, I. - DAVIDOVÁ, D. Cvičení a texty ke studiu základů slovanské filologie a staroslověnštiny. Ostrava, 1995. KOMÁREK, M. Historická mluvnice česká I. Hláskosloví. Praha, 1962. LAMPRECHT, A. - ŠLOSAR, D. - BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha, 1986.

Požadavky

Povinnosti studenta v průběhu semestru, kritéria hodnocení jeho činností Student si v předmětu rozšíří a doplní své znalosti o vývoji staré češtiny. Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast v semináři.Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 40 bodůPrůběžné plnění úkolů: 0 - 60 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil