Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti (KCD / WLIPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / WLIPD - Literatura pro děti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Uvedení do světa literatury pro děti a mládež.2. Poezie v četbě dětí a mládeže.3. Folklor a děti. Lidová pohádka. Moderní autorská pohádka. Pověsti, báje, legendy a bajky.4. Nejčastější druhy umělecké prózy pro děti a mládež (příběhová próza ze života dětí, próza s dívčí hrdinkou, próza historická, s přírodní tematikou, cestopisná, životopisná, vědeckonaučná a uměleckonaučná).

Literatura

ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. GEJGUŠOVÁ, I. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: OU, 2002. ISBN 80-7042-223-8.OPRAVILOVÁ E. - GEBHARTOVÁ, V. Rok v mateřské škole. Kurikulum předškolní výchovy. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-847-3.ROSOVÁ, M. Úvod do studia literatury pro děti a mládež. Ostrava: OU PdF, 2002. ISBN 80-7042-224-6.URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež - antologie. Ostrava, 2002.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce:1. Pojem literatura pro mládež - jeho obsah a významové vymezení. Vývoj literatury pro děti a mládež.2. Specifické rysy literatury pro děti a mládež. Struktura věkového a žánrového členění iteratury pro děti a mládež. 3. IBBY. 4. Dětský folklor.5. Lidová pohádka. Folklorní teorie (mytologická, migrační, antropologická.6. Psychologická teorie. Vnitřní struktura pohádek - ruská folkloristika - V.J.Propp.7. Sběratelé a převypravovatelé lidových pohádek.8. Moderní autorská pohádka.9. Pověsti, báje, legendy.10. Bajky.11. Příběhová próza ze života dětí.12. Próza s dívčí hrdinkou.13. Dobrodružná literatura.14. Historická próza.15. Próza s přírodní tematikou.16. Poezie v literatuře pro děti a mládež.17. Teorie a kritika dětské literatury - hlavní představitelé, odborné časopisy, nakladatelství a významné edice. Průběh zkoušky:- identifikace ilustrací z knih pro děti a mládež; posluchač je povinen určit z deseti předložených ilustrací alespoň pět jmen ilustrátorů, což ho opravňuje k postupu k další části zkoušky- zkoušený si losuje jednu otázku z teorie a dějin literatury pro děti a mládež- jedna otázka je mu zadaná ze seznamu přečtené literatury pro děti a mládež, daného autora a dílo zařadí do žánrů, připomene informace o autorovi, nastíní vývoj jeho tvorby a dílo samé se pokusí analyzovat.Bodové hodnocení:Aktivní práce ve výuce: 0 - 20 bodůÚstní zkouška: 0 - 80 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.