Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KCD / YI1DM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / YI1DM - Literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína sleduje typologii a vývoj žánrů literatury pro děti a mládež, přihlíží ke kontextu vývoje české i světové literatury. Využívá základních poznatků z teorie literatury a aplikuje je na konkrétní texty. Zaměřuje se na profesní využití získaných vědomostí a dovedností s ohledem na perspektivu obtížné praxe absolventů ve výchovných zařízeních různého typu.Témata přednášek:1. Uvedení do světa literatury pro děti a mládež.2. Folklor a děti. Lidová pohádka. Pověsti, báje, legendy a bajky.3. Moderní autorská pohádka.4. Poezie v četbě dětí a mládeže.5. Příběhová próza ze života dětí,6. Próza s dívčí hrdinkou.7. Dobrodružné žánry.Program seminářů:Semináře nabídnou vhled do některých dalších žánrových oblastí a doplní přednášky o prezentaci konkrétních titulů, medailony některých tvůrců a analytický přístup k textům. Posluchačům tak bude umožněno lepší porozumění funkčnosti jednotlivých žánrových oblastí v četbě dětí.Témata seminářů:1. Význam ilustrace v dětské knize.2. Brak a kýč v literatuře pro děti a mládež.3. Folklorní a umělá podoba pohádky.4. Básnický nonsens.5. Obraz dítěte v prózách současných tvůrců.6. Historická a přírodní tematika v próze pro mládež.7. Knižní tvorba pro předčtenáře.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti:Student získá:- znalost klíčových žánrů literatury pro děti a mládež;- znalost vybraných autorů a děl zejména současné české literatury pro děti a mládež;- dovednost aplikovat žánrovou charakteristiku na konkrétní literární díla;- kompetenci k orientaci v umělecké kvalitě literární produkce pro děti a mládež.

Literatura

URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava, 2003. URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfézy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. URBANOVÁ, S. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. Olomouc: Votobia, 2004. ROSOVÁ, M. Úvod do studia literatury pro děti a mládež. Ostrava: OU PdF, 2002. ISBN 80-7042-224-6.ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno: Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR, 1998. URBANOVÁ, S. Děti a literatura. (Antologie textů literatury pro děti a mládež I). Děti a poezie. Ostrava: OU, 1996. SIEGLOVÁ, N. Dětská literatura po roce 1945 - poezie. Brno, 1995. ŠUBRTOVÁ, M. Dětská literatura po roce 1945 - próza. Brno, 1995. GENČIOVÁ, M. Literatura pro děti a mládež. Praha: SPN, 1984. ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. GEJGUŠOVÁ, I. - KUBECZKOVÁ, O. Nové pohledy na českou literaturu a její vyučování. Ostrava: OU, 2004. ISBN 80-7368-015-7.GEJGUŠOVÁ, I. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: OU, 2002. ISBN 80-7042-223-8.TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF Jihočeské univerzity, 1990. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 1. Praha: Albatros, 1973.

Požadavky

Požadavky na studenta: - seminární úkol: formou prezentace student představí vybraného autora, jeho tvorbu a konkrétní dílo především z okruhu současné české literární produkce pro děti a mládež; doplňkem prezentace bude analyticky zaměřený komentář zvolené ukázky z jednoho díla, s níž bude skupina blíže seznámena- diskuse na seminářích - bude se týkat vybraných ukázek z tvorby různého žánrového zaměření, bude se orientovat zvláště na otázku umělecké úrovně a potenciálu působit na rozvoj dětské osobnosti- při zápočtu student předloží seznam přečtené literatury pro děti a mládež (bude obsahovat žánrově pestrou skladbu nejméně 30 titulů), z něj mu budou vybrány dva tituly, které se pokusí žánrově zařadit, analyzovat zejména v perspektivě předpokládané literární komunikace s dětským recipientem, případně komparovat s jinými tituly. předmět je možno absolvovat individuálně v době zahraničního studijního pobytu, student je povinen kontaktovat před odjezdem vyučující a projednat splnění podmínek (zadání semínární práce a stanovení rozsahu a obsahu četby).Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůPrezentace seminárního úkolu: 0 - 40 bodůSeznam přečtených titulů z LDM: 0 - 40 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcela Hrdličková