Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková stránka českého jazyka (KCD / ZVCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / ZVCJ - Zvuková stránka českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetika jako vědecká disciplína.2. Vztah zvukové a grafické stránky jazyka.3. Fonetika a fonologie, základní fonologické pojmy.4. Fonetická transkripce.5. Mluvní technika - respirace, fonace, artikulace.6. Klasifikace českých samohlásek a souhlásek.7. Ortoepie. Spisovná výslovnost slov domácích a přejatých (zejm. výslovnost vokálů a jejich spojení, souhláskových skupin; asimilace).8. Zvukové a optické prostředky souvislé řeči (členění a modulace řeči).9. Hlasová hygiena a poruchy hlasu. Učitel jako mluvní vzor.10. Vývoj řeči, poruchy řeči.

Literatura

HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. ISBN 80-85827-93-X.HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. b. m. VedeMecumBohemiae, 2010. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Lidové noviny, 2002. PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. 2. vyd. Praha: Karolinum, 1997. KRČMOVÁ, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Brno: MU, 1992. Mluvnice češtiny I. Praha: Academie, 1986. Příruční mluvnice češtiny. Praha: LN, 1995. KRČMOVÁ, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. Vyd. 3. Ostrava: OU, 2008. ISBN 978-80-7368-636-9.ZEMAN, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008. KULDANOVÁ, P. Zvuková stránka češtiny. Ostrava OU (Dostupný na Portále OU), 2013.

Požadavky

Studenti jsou seznámeni s nejdůležitějšími tématy vztahujícími se k disciplíně, především s artikulačním a akustickým hlediskem realizace mluvené komunikace, tvořením, klasifikací a systémem českých hlásek, základními ortoepickými pravidly, členěním a modulací mluveného projevu, s vývojem a poruchami řeči i základními pojmy z oblasti fonologie. Vhodná témata jsou prakticky procvičována (zejména fonetická transkripce, mluvní technika - správná respirace, fonace a artikulace, logické frázování textu a modulace).