Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s hlasem adolescenta (KHV / 2PES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 2PES1 - Práce s hlasem adolescenta, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam hlasové výchovy a hudby v lidském životě.2. Kostoabdominální dýchání, propojení hlasových registrů.3. Přirozené tvoření kultivovaného tónu.4. Rozvoj hlasových a hudebních dovedností v období adolescence. Hudební činnosti rozvíjející hudební schopnosti.5. Současné trendy ve výuce hlasové výchovy.6. Problematika mutace u studentů. Premutační fáze, období vlastní hlasové krize a postmutační úprava hlasu.7. Efektivita práce s hlasem a motivace studentů.8. Práce s písní (obsah, charakter, výrazové prostředky), rozvoj estetického cítění studentů.9. Tvůrčí činnost při práci s písní. Hudebně pohybové vyjádření.10. Úkoly hlasové výchovy na středních školách, hlasová výchova učitelů.11. Práce s dospívajícím hlasem v rámci kolektivu. Dospívající hlas a sborový zpěv v souvislosti s metodikou vícehlasého zpěvu.12. Hygiena dospívajícího hlasu a návyky s ní spojené.13. Poruchy hlasu (organické, reflexní, mutační a funkcionální), se zaměřením na poruchy vázající se na neukončenou mutaci.

Získané způsobilosti

1. Student dokáže specifikovat problematiku hlasu adolescenta.2. Student získává schopnost metodické práce s hlasem adolescenta.3. Student analyzuje vývojové etapy dětského hlasu v hlas dospělý.4. Student aplikuje specifika jednotlivých vývojových etap dospívajícího hlasu v práci s ním.

Literatura

Lýsek, F. Problémy pěvecké mutace. Brno: UJEP, 1974. Daniel, L. Metodika hudební výchovy. UP Olomouc, 1992. Bar, J. Pravý tón a pravé pěvecké umění. Praha: Supraphon, 1976. Knopková, B. Činnosti hudebně pohybové v systému hudebního vzdělávání na ZŠ a SŠ. Brno MU, 2005. Hála, B., Sovák, M. Hlas - řeč - sluch. Praha, 1962. Soukup, J. Hlas, zpěv, pěvecké umění. Praha, 1959. MAJTNER, J. Hlasová výchova. 2., nezměn. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. Holečková - Dolanská, J. Hlasovlá výchova. Praha, 1964. Daniel, L. Intonace a sluchová výchova. Praha, 1979. Malura, M. K otázkám přednesu a hudební interpretace. Ostrava: PdF OU, 1994. Vašek, R. Kultivovaný zpěv. Praha: Panton, 1977. Raninec, J. Ľudský hlas a jeho kultivovanie. Bratislava: SAV, 2003. ISBN 80-224-0768-2.Blažková, O., Lišková, Y. Metodika výuky hudební výchovy na 2. stupni ZŠ a SŠ z pohledu pedagogické praxe (náměty pro začínajícího učitele). OU Ostrava, 2010. Horák, J. Naše lidová píseň. Praha, 1947. Markl, J. Nejstarší sbírky českých lidových písní. Praha, 1987. Janáček, L. O lidové písni a lidové hudbě, red. J. Vysloužil. Češková, O. Pěvecká výchova. AMU Praha, 2008. Lacina, O. Problémy zpěvního hlasu. Praha: Panton, 1977. Váňová, H. Průvodce učitele hudební výchovy tvořivou intonací. PdF UK Praha, 2004. Sedlák, F. Psychologické zvláštnosti vokální intonace. 1974.

Požadavky

Seminární práce v rozsahu min. 3 normostran. Téma bude individuálně konzultováno ve výuce. Aktivní účast ve výuce.Vypracování dvou metodických listů a jejich prezentace. 100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.