Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s dětským hlasem (KHV / 2PEV6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 2PEV6 - Práce s dětským hlasem, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam hlasové výchovy a hudby v lidském životě.2. Základy dechové a hlasové techniky, kostoabdominální dýchání, propojení hlasových registrů.3. Přirozené tvoření kultivovaného tónu.4. Utváření a rozvoj základních pěveckých dovedností a návyků u dětí. Tvůrčí hudební činnosti rozvíjející hudební schopnosti.5. Současné trendy ve výuce hlasové výchovy, upřednostňující psychologický přístup k žákům.6. Problematika hlasové mutace a specifika hlasové výchovy v tomto období.7. Vokálně intonační činnosti a jejich funkce v hudebním rozvoji dětí.8. Práce s lidovou písní, jejím obsahem, charakterem a jejími výrazovými prostředky.9. Práce s dětským hlasem v rámci dětského kolektivu. Využívání prvků hry se zpěvem a pohybových aktivit k navozování správných pocitů při zpěvu.10. Dětská hudební tvořivost a její význam v rozvoji hudebnosti dítěte.11. Dětský hlas a sborový zpěv. Metodika a význam vícehlasého zpěvu.12. Hygiena dětského hlasu a návyky s ní spojené.13. Poruchy dětského hlasu (organické, reflexní, mutační a funkcionální), se zaměřením na hyperkinetickou dysfonii - dětskou chraptivost.

Získané způsobilosti

1. Student dokáže specifikovat problematiku dětského hlasu.2, Student získává schopnost metodické práce s dětským hlasem.3. Student analyzuje vývojové etapy dětského hlasu.4. Student aplikuje specifika jednotlivých vývojových etap dětského hlasu v práci s ním.

Literatura

Daniel, L. Metodika hudební výchovy. UP Olomouc, 1992. Češková, O. Pěvecká výchova. AMU Praha, 2008. Slavíková, M. Psychologické aspekty hlasové výchovy žáků základní školy. Plzeň, 2004. Lýsek, F. Problémy pěvecké mutace. Brno: UJEP, 1974. Knopková, B. Činnosti hudebně pohybové v systému hudebního vzdělávání na ZŠ a SŠ. Brno MU, 2005. Hála, B., Sovák, M. Hlas - řeč - sluch. Praha, 1962. MAJTNER, J. Hlasová výchova. 2., nezměn. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. Holečková - Dolanská, J. Hlasovlá výchova. Praha, 1964. Pecháček, S. Hra písní na klavír. PdF UK Praha, 1999. Horák, J. Naše lidová píseň. Praha, 1947. Janáček, L. O lidové písni a lidové hudbě, red. J. Vysloužil. Šimanovský, Z. Písničky a jejich dramatizace. Praha: Portál, 2000. Barová, A. Proč zpíváme. JAMU Brno, 2005.

Požadavky

Seminární práce v rozsahu min. 3 normostran. Téma bude individuálně konzultováno ve výuce. Aktivní účast ve výuce.Vypracování dvou metodických listů a jejich prezentace. 100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.

Vyučující

Mgr. art. Oľga Bezačinská, ArtD.doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.Mgr. art. Oľga Bezačinská, ArtD.doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.