Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Repetitorium pěv. a instrum. profes. uč. (KHV / 2PNAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 2PNAS - Repetitorium pěv. a instrum. profes. uč., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nástrojová reprodukce melodií (motivků, témat, písní a jednoduchých skladeb instruktivního charakteru)2. Osvojení si správné posazení mluvního a následně zpěvního hlasu. Dechová a hlasová cvičení, zaměřená na rozeznění rezonančních prostor a měkký hlasový začátek.3. Vyjadřování hudebních i nehudebních představ a myšlenek pomocí hudebního nástroje(představy rytmické, melodické, tempové, dynamické a formální).4. Interpretace lidové písně,charakteristika a specifika české a moravské lidové písně.5.Interpretace skladeb barokního období. D. Scarlatti: Sonáty (výběr), J.S. Bach: Anglické a Francouzské suity, Partity, Preludia a fugy z TK (výběr), G. F. Händel: Suity (výběr).6. Interpretace skladeb období baroka se zaměřením na skladatele italského bel canta (G.F. Händel, G. Caccini, M.A.Cesti, A.Caldara, G.B. Pergolessi).7.Klavírní interpretace skladeb klasicistního období. J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. L. Dusík: Sonáty popřípadě Variace (výběr).8. Interpretace skladeb období klasicismu k přihlédnutím k tvorbě českých autorů (J.Mysliveček, J.A.Benda, J.J.Ryba).9. Klavírní interpretace skladeb českého a světového romantického období (výběr).10. Interpretace skladeb období romantismu - písňové cykly F.Schuberta, R.Schumanna, F.Chopina, J.Brahmse, P.I.Čajkovského, A.Dvořáka.11. Interpretace skladeb významných představitelů 20. století ( českých a světových - výběr).12. Interpretace skladeb představitelů 20. století s akcentací na české autory (L. Janáček,B. Martinů). Nácvik dvojhlasu v lidové písni a kánonu, zpěv z listu - interpretace nenáročných vokálních skladeb bez předchozí přípravy.13. Doprovody písní - tvorba předeher, meziher a doher s využitím tónového materiálu písní, grafický záznam melodie.

Získané způsobilosti

1. Student získá znalosti z oblasti pěvěckých a nástrojových dovedností.2. Student prohloubí již získané instrumentální i pěvecké dovednosti ve vybraném repertoáru (baroko, klasicismus, romantismus).3. Student se orientuje v problematice pěvecké a instrumentální interpretace vybraných skladeb.

Literatura

Rolland, R. Beethoven I. - V. Praha: SNKLHU 1957-61, 1957. Smolka, J. Dějiny hudby. Praha: Togga, 2001. ISBN 80-902912-0-1.Sýkora, J. V. Dějiny klavírního umění. Praha: Panton, 1973. ISBN 35-948-73.Kol. autorů. Já, písnička I. - III. Cheb: Music, 1995. ISBN 80-85925-02-8.Zavarský, E. Johann Sebastian Bach. Praha: Supraphon, 1979. ISBN 02-149-79.Bernatík, R. Klavírní doprovody písní hudební výchovy pro I.-IV.ročník ZŠ. Ostrava: PdF, 1984. Pěvecká písňová literatura období 19. až 20. století. (viz Smolka, J. Dějiny hudby).

Požadavky

Student prokáže znalosti z oblastí pěveckých a nástrojových dovedností. Přednese repertoár pěvecký a instrumentální v rozsahu 15 minut doplněný elementární improvizací a hrou z listu. Body Zkouška (alfabetická stupnice) 91-100 A 81-90 B 71-80 C 61-70 D 51-60 E 0-50 F

Garant

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.

Vyučující

Mgr. art. Oľga Bezačinská, ArtD.MgA. Petra VáclavíkováPhDr. Jaromír Zubíček, ArtD.