Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava magisterského koncertu 1 (KHV / 2RKV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 2RKV2 - Příprava magisterského koncertu 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Příprava a výběr notového materiálu podle složení a úrovně pěveckého sboru.2.Hlasová příprava, práce s jednotlivými hlasy, osvojení melodiky a rytmiky nových skladeb.3.Hlasová cvičení, propojení melodiky a rytmiky s výrazovými prostředky.4.Hlasová cvičení, hudební nastudování skladeb jednotlivými hlasy.5.Rozvíjení hlasových dovedností s cílem zvukové vyrovnanosti.6.- 8. Hlasová technika, spojování hudebně osvojených hlasů do vícehlasu.9.- 12. Vypracování hudebněinterpretační stránky skladeb, hlasová vyrovnanost.13. Interpretace programu.

Získané způsobilosti

1. Student umí sestavit adekvátní dramaturgický plán svého vlastního pěveckého sboru podle jeho složení a úrovně.2. Student dokáže fundovaně vést zkoušku pěveckého tělesa ve smyslu práce s jednotlivými hlasy a vybranými výrazovými prostředky.3. Student využívá získané hudebněteoretické znalosti a hudebněpraktické dovednosti k přípravě interpretační stránky prováděných skladeb.4. Student nacvičuje vybraná sborová díla v intencích předchozí interpretační přípravy.5. Student sebereflektuje svůj dirigentský výkon.

Literatura

Stašek, Č. ABC začínajícího sbormistr. Supraphon, Praha, 1981. Stašek, Č. ABC začínajícího sbormistra. Supraphon, Praha, 1985. Mařík, A. F., Jonášová, L. Abeceda hlasových cvičení. Praha: Panton, 1971. Kozelská, I. Hlasová výchova v učitelské přípravě (jako dovedností součást profesionalizace učitelů 21.století). Ostrava: OU, 2004. ISBN 80-7042-359-5.Lohmann, P. Chyby hlasové techniky a jejich náprava. Praha, 1968. Raninec, J. Ľudský hlas a jeho kultivovanie. Bratislava: SAV, 2003. ISBN 80-224-0768-2.Partitury z předloženého dramaturgického plánu. Kolář, J., Štíbrová, I. Sborový zpěv a řízení sboru I, II. Praha: Univerzita Karlova, 1993. Svoboda, J. Učebnice dirigování pro pěvecké soubory. Orbis, Praha, 1952. Husler, F.- Roddová, Y. Zpěv. F-PRINT, Ostrava, 1995. Tichá, A. Hlasová výchova v dětském pěveckém sboru prostřednictvím her a motivací. : Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, 2004. ISBN 80-7068-786-1.Martinsen-Lohmann, F. Vědomé zpívání. Praha: SPN, 1987.

Požadavky

ZápočetPředložení dramaturgického plánu sboru na půl roku, videozáznam koncertu s vlastním dirigentským výkonem v délce minimálně 40 minut.100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. art. Oľga Bezačinská, ArtD.PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.