Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doprovody písní, improvizace (KHV / 3AST2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 3AST2 - Doprovody písní, improvizace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Malá a velká kadence hraná dohromady a její využití. Transpozice do všech tónin.2. Doprovod písní v tóninách s předznamenáním do 5# a 5b.3. Rytmizace doprovodu - pochodový s použitím dvojhmatů. Výběr písní, kde je tento typ doprovodu adekvátní. Procvičení v transpozicích.4. Nácvik triolového rytmu v transpozicích. Výběr písní, kde je tento typ doprovodu žádoucí.5. Nácvik variačního typu doprovodu v transpozicích, využití u lidových a umělých písní.6. Harmonický doprovod písní bez použití hry melodie se zpěvem v transpozicích (levá ruka oktávy, pravá akordy).7. Akordické značky, využití septakordů a rozložených akordů, stylizace lidových písní.8. Instrumentace probraných písní.9. Vytvoření stylizovaného doprovodu lidových a umělých písní s transpozicemi.10. Vytvoření variací k výše uvedených písní. Využití nástrojů Orffova instrumentáře.11. Vytvoření variací na vlastní téma ( zápis v notačních programech).12. Vytvoření ronda na vlastní téma ( zápis v notačních programech).13. Vytvoření vlastní drobné skladby, improvizačního charakteru.

Získané způsobilosti

1. Student umí analyzovat stavbu melodie písně a vytvořit vhodný klavírní doprovod.2. Student rozvíjí dovednost vystižení charakteru lidové/umělé písně.3. Student interpretuje jednoduché i složitější klavírní doprovody lidových/umělých písní.4. Student získává a rozvíjí schopnost improvizačního pojetí lidové/umělé písně.5. Student aplikuje teoretické znalosti do oblasti stylizace a úpravy lidových/umělých písní.

Literatura

Mixa, F. Improvizace klavírního doprovodu písní. Sýkora, V. J. Improvizace včera a dnes. Praha, 1966. nullBernatík, R. Klavírní doprovody písní hudební výchovy pro I.-IV.ročník ZŠ. Ostrava: PdF, 1984. Wierzgoniová, M. Malá kadence v praxi. Ostrava: PdF OU, 1998. Eben, P. Umění improvizace.

Požadavky

1. Student si připraví dvacet písní (viz seznam), předvede schopnost transpozice v tóninách s předznamenáním do 5# a 5b. Písně uvede předehrou a zakončí dohrou. Doprovody budou realizovány dle charakteru písně za použití malé a velké kadence se zpěvem, hrou melodie, ale také bez ní.2. Student si připraví variace na vlastní téma. Hodnocení:51 - 100 bodů: započteno0 - 50 bodů: nezapočteno

Garant

PhDr. Jaromír Zubíček, ArtD.

Vyučující

PhDr. Jaromír Zubíček, ArtD.PhDr. Jaromír Zubíček, ArtD.