Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby 3 (KHV / 3EJDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 3EJDZ - Dějiny hudby 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Metodologické ad. problémy dějin české hudby2.Počátky české hudby3.Česká hudba ve 13. a 14. století4.Česká hudba 15. a 16. století5.České hudební baroko6.Přínos českých klasicistů evropské hudbě7.Hudba českého národního obrození8.Český hudební novoromantismus9.Hudba B.Smetany10.Hudba A.Dvořáka11.Hudba L.Janáčka12.Česká hudební moderna13.Závěrečné shrnutí problematiky

Získané způsobilosti

1. Student se orientuje v dějinách české hudby v daných etapách.2. Student zná stěžejní díla předstvitelů české hudební historie v daných etapách.3. Student analyzuje hudební formy uvedených období z hlediska nejvýraznějších stylových prvků a zařazuje je do kontextu evropského hudebního myšlení.4. Student si osvojuje nejvýraznější mezníky vývoje české hudby uvedených období.5. Student kriticky pracuje s hudebněhistorickou literaturou a vybranými uměleckými díly.6. Student komparuje nahrávky vybraných skladeb z hlediska přínosu české hudby hudbě evropské.

Literatura

Lébl, V. a kol. Hudba v českých dějinách. Supraphon, Praha, 1983. Mazurek, J. Stručné dějiny české hudby. Ostrava: PdF OU, 1997. ISBN 80-7042-116-9.Pohanka, J. Dějiny české hudby v příkladech. Praha: SNKLHU, 1958. Fukač, J. a kol. Slovník české hudební kultury. Praha: Supraphon, 1997. ISBN 80-7058-462-9.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- předložení soupisu prostudované literatury a "naposlouchaných", resp. prostudovaných skladeb k vymezené problematice, výběr dle individuální rozvahy každého studenta. Seznam však bude závazně obsahovat následující položky:- jednu janáčkovskou knižní monografii;- jednu odbornou monografii věnovanou opeře;- jednu odbornou monografii k hudebnímu romantismu;- dva odborné monografické tituly dle vlastního výběru studenta věnované problematice hudby 20. století;- minimálně jednu Janáčkovu operu a jednu světovou operu z období vrcholné tvorby 19. století či přelomu 19. a 20. století;- minimálně deset významných skladeb romantických;- minimálně po dvou významných hudebních titulech Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany;- minimálně dvacet významných skladeb z 20. století;- minimálně jednu skladbu soudobého regionálního autora.Vlastní excerpce, konspekty, komentáře a polemické poznámky je možno následně použít při bakalářské státní zkoušce.0 - 50 bodů nesplněno - NEZAPOČTENO51 - 100 bodů splněno - ZAPOČTENO

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.