Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební nauka 1 (KHV / 3EOR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 3EOR1 - Hudební nauka 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tóny a tónová soustava: Zvuk, tón, vlastnosti tónu, jména tónů, rozdělení do oktáv, označení jednotlivých oktáv, noty na pomocných linkách, tóny zvýšené a snížené, celý tón a půltón, diatonický a chromatický půltón. Notopis: Hodnoty a tvary not, klíče, pomlky, dělení prodlužování not a pomlk.2. Takt a rytmus: druhy taktů, rytmus, metrum, synkopa, předtaktí. Tempo. Přednesová a jiná označení, melodické ozdoby.3. Stupnice: Stupnice dur a moll (přirozená, harmonická, melodická) s křížky i s bé, kvintový a kvartový kruh. Průběžný test I (téma 1-2)4. Stupnice církevní. Stupnice ostatní (celotónová, pentatonická, chromatická, cikánská aj.).5. Intervaly: Hlavní druhy intervalů, intervaly základní a odvozené. Průběžný test II (téma 3-4).6. Intervaly: Převraty intervalů, intervaly enharmonické, intervaly přesahující oktávu.7. Akordy: Kvintakord durový, mollový, zvětšený, zmenšený, obraty těchto kvintakordů. Průběžný test III (téma 5-6).8. Akordy: Septakordy, obraty těchto septakordů. Nónový akord. Průběžný test IV (téma 7)9. Klasifikace hudebních nástrojů. Průběžný test V (téma 8).10. Nástroje strunné: smyčcové, kolové, drnkací, úderné.11. Nástroje dechové: ústní (příčné, podélné), jazýčkové (s jednoduchým plátkem, s dvojitým plátkem), nátrubkové, vícehlasé (s klaviaturou, bez klaviatury).12. Nástroje bicí: samozvučné (s vyladěným tónem, se zvukem neurčité výšky), blanozvučné (s vyladěným tónem, se zvukem neurčité výšky). Nástroje elektrofonické.13. Shrnutí probrané problematiky - udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

1. Student ovládá základní terminologii z oblasti hudební nauky a nauky o hudebních nástrojích ve vymezeném rozsahu.2. Student se orientuje v odborné hudebněteoretické literatuře.3. Student získává schopnost samostatně pracovat s hudebněteoretickou literaturou.4. Student aplikuje získané hudebněteoretické poznatky na konkrétní notový materiál.5. Student analyzuje v konkrétním notovém materiálu vybrané prvky hudební teorie.6. Student získává přehled o hudebněteoretické a organologické problematice.

Literatura

Zenkl, L. ABC hudební nauky. Praha: Supraphon, 1978. Modr, A. Hudební nástroje. Editio Barenreiter, Praha, 2002. ISBN 80-86385-12-4.Klement, M. Nástroje symfonického orchestru. Praha: Panton, 1961. Kurfürst, P. Organologie. Hradec Králové: Georgius, 1998. ISBN 80-902548-02.Pícha, F. Všeobecná hudební nauka. Praha: SHV, 1964.

Požadavky

Zápočet: Úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 80%) v rozsahu přednesené látky a základní studijní literatury. (0-50 bodů)Absolvování pěti průběžných testů dle harmonogramu v obsahu předmětu. Pokud má student v průběžných testech celkovou úspěšnost min. 80%, je celkové hodnocení 50 bodů bez nutnosti absolvovat zápočtový test. Prezentace seminární práce o zadaném hudebním nástroji (skupině hudebních nástrojů). (0-50 bodů)100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Kozel, Ph.D.PhDr. David Kozel, Ph.D.