Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební nauka 2 (KHV / 3EOR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 3EOR2 - Hudební nauka 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Hlavní kvintakordy v tónině dur a moll: jejich funkce a čtyřhlasá úprava, přísné a volné spojení hlavních kvintakordů, harmonická kadence.3. Harmonizace melodie hlavními kvintakordy, harmonické závěry.4. - 5. Vedlejší kvintakordy v tónině dur a moll: jejich funkce a čtyřhlasá úprava, přísné a volné spojení vedlejších kvintakordů, spojování kvintakordů hlavních s vedlejšími.6. Harmonizace melodie hlavními i vedlejšími kvintakordy.7. - 9. Melodické tóny, obraty hlavních a vedlejších kvintakordů v tónině dur a moll: harmonizace melodie obraty hlavních a vedlejších kvintakordů.10. Septakordy: jejich čtyřhlasá úprava, spojování septakordů se všemi typy kvintakordů, dominantní septakord, harmonizace melodie hlavními septakordy.11. Modulace.12. Mimotonální funkce, alterované akordy.13. Úvod do harmonie 20. století.

Získané způsobilosti

1. Student ovládá základní terminologii z oblasti nauky o tonální harmonii v rozsahu základní studijní literatury.2. Student se orientuje v odborné literatuře z oblasti tonální harmonie.3. Student získává schopnost samostatně pracovat s vybraným notovým materiálem z pohledu harmonické struktury.4. Student aplikuje získané poznatky z tonální harmonie na konkrétní notový materiál.5. Student analyzuje v konkrétním notovém materiálu vybrané harmonické prvky i jejich vzájemné vazby a souvislosti.6. Student získává přehled o harmonické struktuře hudebního díla.

Literatura

Tichý, V. Harmonicky myslet a slyšet. Praha, 2011. ISBN 978-80-7331-199-5.Kofroň, J. Učebnice harmonie. Praha: SHV, 1963. Janeček, K. Harmonie rozborem. Praha: SHV, 1963. Hradecký, E. Úvod do studia tonální harmonie. Praha: SNKLHU, 1960.

Požadavky

Zkouška: Písemný test v rozsahu probrané látky a základní studijní literatury. Cvičení: aktivní účast a příprava, max. 2 absence. Hodnocení (počet bodů):91-100 A81-90 B71-80 C61-70 D51-60 E0-50 F

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Kozel, Ph.D.PhDr. David Kozel, Ph.D.