Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby 2 (KHV / 3EOR4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 3EOR4 - Dějiny hudby 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.organizace semestru, koordinace výukového plánu, specifikace požadavků k souborné zkoušce z dějin hudby, literatura k dějinám hudby, hudební baroko (repetitorium), české hudební baroko - základní přehled;2.české hudební baroko (Michna z Otradovic, Vejvanovský, Zelenka);3.klasicismus a hudební klasicismus a tzv. První vídeňská škola;4.osobnost a tvorba Haydnova;5.osobnost a tvorba Mozartova;6.osobnost a tvorba Beethovenova;7.přínos českých klasicistů evropské hudbě a kultuře (konfrontace domácího prostředí se zahraničními významnými hudebními centry a Čechy v nich, zej. pak Brixi, Stamicové a Mysliveček);8.romantismus a hudební romantismus;9.raný romantismus světový a český;10.rozvinutý romantismus, resp. novoromantismus;11.česká národní škola I.;12.česká národní škola II.;13.udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

1. Student se orientuje ve faktografii dějin hudby 2. poloviny 18. a celého 19. století.2. Student analyzuje výrazové prostředky, specifika hudebních forem a estetické principy vymezeného časového období.3. Student hodnotí přínos daného časového období do světové hudební historie.4. Student aplikuje získané teoretické znalosti na rozbor nejvýznamnějších děl představitelů klasicistní a romantické hudby.

Literatura

Kouba, J. ABC hudebních slohů. Praha, 1988. Československá akademie věd: Československá vlastivěda díl IX, umění, svazek 3, Hudba. Praha, 1971. Smolka, J. Dějiny hudby. Praha, 2001. Navrátil, M. Dějiny hudby. Ostrava, 2011. Hrčková, N., Kačic, L. Dějiny hudby I. až V. Praha 2005 až 2011. + dílčí monografie a časopisy (His voice bulletin, Harmonie, Opus musicum, Hudební rozhledy, Hudební výchova, Hudební věda, Magazín UNI atd.). dle doporučení vyučující ke každému probíranému tematickému celku a dle individuálního výběru studentů.

Požadavky

Před zkouškou je nutno předložit jednak soupis prostudované literatury k vymezené problematice, výběr dle individuální rozvahy každého studenta (minimálně sedm odborných monografických titulů v návaznosti na probranou a probíranou problematiku dějin hudby) a jednak soupis prostudovaných ("naposlouchaných") skladeb k vymezené problematice, výběr dle individuální rozvahy každého studenta (minimálně padesát významných titulů v návaznosti na probranou a probíranou problematiku dějin hudby) - úvahy, komentáře a polemické poznámky k obému je možno použít při ústní zkoušce. Soupisy nebudou obsahovat základní studijní literaturu (viz Literatura) ani skladby, s nimiž bude v průběhu semestru pracováno. Zkouška je ústní a souborná (KHV/3EOR3 a KHV/3EOR4).91-100 A81-90 B71-80 C61-70 D51-60 E0-50 F

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.