Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby 4 (KHV / 3EOR7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 3EOR7 - Dějiny hudby 4, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled klíčové domácí muzikologické a hudebně pedagogické literatury, aktuální časopisecké a internetové zdroje informací.2. Obecná klasifikace a charakteristika hudebně výrazových prostředků, komplexní analýza hudebního (uměleckého) díla.3. Melodika a melodie.4. Hudební témata, expoziční a evoluční hudební typus.5. Metrorytmické vztahy a tempo.6. Agogika, dynamika a frázování.7. Instrumentace a orchestrace.8. Problematika formy a hudební tektonika.9. Úvod do hudební organologie.10. Hudební sémiotika a sémiologie - vymezení základních pojmů.11. Dějiny hudby jako vědecká disciplína, rámcový přehled dějin hudby dle různých klasifikačních přístupů.12. Praktická práce s hudební matérií - komplexní analýza hudebního díla.13. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

1. Student zná hudebněvýrazové a formové prostředky jednotlivých stylových období.2. Student aplikuje hudebněteoretické poznatky na konkrétní hudební dílo.3. Student získává schopnost analytického-syntetického poslechu skladby.4. Student analyzuje hudebněvýrazové prostředky příslušného stylového období.5. Student rozvíjí schopnost poslechové identifikace hudebního díla.

Literatura

Kulka, J. a kolektiv. Komplexní analýza uměleckého díla I. Praha: SPN, 1986. Kulka, J. a kolektiv. Komplexní analýza uměleckého díla II. Praha: SPN, 1990. Fukač, J. - Vysloužil, J. (ed.). Slovník české hudební kultury. Praha: Supraphon, 1997. ISBN 80-7058-462-9.Smolka, J. a kol. Dějiny hudby. Praha: Togga, 2003. ISBN 80-902912-0-1.Michels, U. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-238-3.Henckmann, W., Lotter, K. Estetický slovník. Praha, Svoboda, 1995.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:1. aktivní účast na seminářích (max. dvě absence);2. domácí příprava a reprezentativní prezentace seminárního úkolu (pokus o samostatnou poslechovou analýzu vybraného hudebního díla - teamová práce ve skupině).Pozn.: Předmět je koncipován (na základě předpokladu individuálního a aktivního zájmu studentů) jako moderní výukový model skýtající prostor pro seberealizaci a prezentaci vlastních zralých stanovisek a soudů posluchačů. Značný důraz je kladen na samostudium.51-100 započteno0-50 bezapočteno

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.