Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hlasové profesionality učitele (KHV / 55ZHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 55ZHP - Základy hlasové profesionality učitele, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení: pravidelně každý týden1. Vstupní testace hlasových dovedností studentů (rozsah hlasu, detekování vad a poruch hlasu).2. Nácvik správného držení těla a dechové techniky.3. Hlavový tón v rozsahu kvinty v legatu a transpozicích, koordinace respiračního a fonačního ústrojí.4. Hlavový tón s uvolňováním dolní čelisti, přípravná artikulační cvičení, koordinace fonačního, respiračního a artikulačního ústrojí.5. Přípravná cvičení pro smíšený tón, smíšený tón.6. Smíšený tón v rozsahu kvinty, výběr vokálů podle individuálních dispozic studentů.7. Vyrovnávání vokálů, rezonanční a dechová pohotovost. Uvolňování mimických svalů při fonaci.8. Stupnicové řady, kombinace stupnic s rozloženým akordem, navozování vnitřní představy tvorby tónu shora dolů, vedení dechové opory.9. Rozvoj technických hlasových cvičení. Vokálový nácvik jednoduché lidové písně v legatu a vyslovovaně, zpěv v transpozicích.10. Technická cvičení pro rozvoj hlasu, měkké nasazení zpěv lidové písně na vokály a s příslušným textem.11. Technická cvičení, zpěv volného výběru lidové písně malého rozsahu (kvinta, sexta) na vokály a s textem. Frázování, dynamika, artikulace, legato.12. Technická cvičení, zpěv zvolené písně zpaměti s použitím výrazových prostředků, na klavír si doprovází studenti vzájemně. Identifikace a korekce chyb.13. Testace pěveckého výkonu studenta (1 lidová píseň zpaměti za klavírního doprovodu kolegy studenta).

Literatura

Havelková, L. Cvičné texty pro výuku techniky mluveného projevu. Praha, 1983. Lacina, O. Problémy zpěvního hlasu. Praha, 1977. Kozelská, I. Profesionální hlasová příprava, distanční text. 2007. Lohmann, P. Chyby hlasové techniky a jejich náprava. Praha, 1968.

Požadavky

Vzhledem ke specifičnosti předmětu, jejímž úkolem je budovat a rozvíjet jisté hlasové dovednosti, je nezbytná aktivní činnost studentů ve cvičeních.100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.