Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hudební teorie (KHV / 5HUTN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 5HUTN - Základy hudební teorie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Tóny, tónová soustava: Zvuk, tón, vlastnosti tónu, jména tónů, rozdělení do oktáv, označení jednotlivých oktáv, noty na pomocných linkách, tóny zvýšené a snížené, celý tón a půltón, diatonický a chromatický půltón.2. Notopis: Hodnoty a tvary not, houslový a basový klíč, pomlky. dělení a prodlužování not a pomlk.3. Takt a rytmus: Druhy taktů, rytmus, metrum, synkopa, předtaktí.4. Stupnice: Stupnice dur a moll s křížky i s bé, kvintový a kvartový kruh.5. Stupnice církevní. Stupnice ostatní ( celotónová, pentatonická, chromatická, cikánská).6. Intervaly: Druhy intervalů, intervaly základní.7. Intervaly odvozené.8. Akordy: Kvintakord dur a moll, obraty těchto kvintakordů, kvintakord zvětšený a zmenšený.9. Septakordy, dominantní (tvrdě malý) septakord a jeho obraty.10. Základní harmonické funkce, harmonická kadence.11. Práce s lidovou a dětskou umělou písní podle daného schématu I (formální a melodická stavba, dominantní výrazové prostředky, intonační problémy nácviku).12. Práce s lidovou a dětskou umělou písní podle daného schématu II (formální a melodická stavba, dominantní výrazové prostředky, intonační problémy nácviku).13. Závěrečné shrnutí problematiky.

Získané způsobilosti

Student zná spolehlivě notopis a základní hudební názvosloví.Zná základní prvky hudební nauky: všechny druhy stupnic, základní intervaliku, základní akordiku.Získává schopnost analyticky pracovat s vhodným písňovým repertoárem (formální a melodická stavba, dominantní výrazové prostředky, intonační problémy nácviku).Rozvíjí schopnost využívat hudebněteoretické znalosti v analýze vybraných lidových a dětských umělých písní ve smyslu usnadnění jejich intonačně a výrazově správné pěvecké realizace.Spolehlivě se orientuje v písňovém repertoáru 1. stupně základní školy.Získává a upevňuje kompetence analytické, syntetické, aplikační vycházející z požadovaných znalostí a rozvinutých schopností.

Literatura

Zenkl, L. ABC hudební nauky. Praha: Supraphon, 1991. ISBN 80-7058-284-7.Zenkl, L. ABC hudebních forem. Praha: Supraphon, 1991. ISBN 80-7058-472-6.Macura, M. a kol. Hudba a zpěv. Ostrava: Ostravská univerzita, 1992. Pícha, F. Všeobecná hudební nauka. Praha: SHV, 1964. Prokeš, Z. Základy hudební nauky. Liberec: Technická univerzita, 2013. ISBN 978-80-7372-949-3.Mertl, I. Hudební nauka. Olomouc: Votobia, 1997. ISBN 80-7198-114-1.Bláha, B. Hudební nauka jinak. Praha: Firma Bláha, 1992. ISBN 80-901063-5-8.

Požadavky

Zápočet: Úspěšné absolvování písemného testu (min. 75%), kterým budou prověřeny znalosti hudební nauky v rozsahu základní studijní literatury. (0-50 bodů)Seminární práce - analýza lidové a dětské umělé písně podle daného schématu. (0-50 bodů)Aktivní účast na cvičeních: min. 80 %100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Kozel, Ph.D.