Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební teorie a úvod do dějin hudby (KHV / 5UTN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / 5UTN2 - Hudební teorie a úvod do dějin hudby, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Hudba prvobytně pospolné a otrokářské společnosti (počátky hudby, nejstarší rozvinuté hudební kultury).3.-4. Hudba feudální společnosti (středověk, renesance).5.-6. Hudba evropského feudalismu a doby jeho pádu, 17. - 18. století, (baroko, klasicismus).7.-8. Hudba evropské společnosti v 19. století (romantismus).9.-10. Hudba na přelomu 19. a 20. století, v první polovině 20. století a po 2. světové válce.11.-12. Soudobá artificiální hudba.13. Regionální artificiální hudba (skladatelské osobnosti a jejich tvorba, významné interpretační počiny, festivaly hudební školství).

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní poznatky z dějin světové a české hudby ve smyslu slohových a osobnostních priorit.Rozvíjí schopnost nabyté vědomosti spojovat a komparovat.Rozvíjí schopnost posoudit jedinečnost bonit artificiální hudby.Rozvíjí schopnost erudované deskripce skladby na základě signifikantních atributů daného stylového období.Upevňuje orientaci v současném dění v oblasti české artificiální hudby (osobnosti, významné kompoziční a interpretační počiny).Získává přehled o současném regionálním dění v oblasti artificiální hudby.Rozvíjí pozitivní postoj k hudebnímu umění (v širším kontextu k umění obecně).Upevňuje dovednost kritické reflexe projevů hudební kultury.Získává schopnost zasadit hudební dílo do širšího sociokulturního kontextu.Rozvíjí kompetence analytické, syntetické, aplikační vycházející z požadovaných znalostí a rozvinutých schopností.

Literatura

Smolka, J. a kol. Dějiny hudby. Praha: TOGGA, 2001. ISBN 80-902912-0-1.Navrátil, M. Dějiny hudby. Přehled evropských dějin hudby. Ostrava: Montanex, 2011. ISBN 978-80-7225-344-9.Hrčková, N. a kol. Dějiny hudby 1. - 6. Navrátil, M. Nástin vývoje evropské hudby 20. století. Ostrava:MONTANEX, 1996. ISBN 80-85300-26-5.Fukač, J., Vysloužil, J. Slovník české hudbní kultury. Praha, 1997. ISBN 80-7058-462-9.

Požadavky

Zápočet: Seminární práce - zpracování dvou knižních publikací z oblasti české nebo světové artificiální hudby a jejich kritická reflexe.100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.