Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudebně pohybová výchova s metodikou (KHV / BHUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / BHUP - Hudebně pohybová výchova s metodikou, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vstupní informace- anotace předmětu, organizace výuky, požadavky k zápočtu, studijní literatura.2.-3. Pohybová výchova (historie-významné osobnosti, současnost, trendy, teoretická příprava učitele na hodinu pohybové výchovy, pohybové chvilky). Rytmická výchova (teoretická příprava, modelové situace).4.-5. Pohyb a rytmus (rytmické hry v kruhu, říkadla, citlivost pro výšku tónu, tempo, charakter; rytmus a řeč - samostatný výstup studentů). Hudebně pohybové hry s předměty a nástroji (úvodní metodika, seznámení s nástroji z Orffova instrumentáře jeho praktické využití ve výuce, modelové situace).6.-7. Hudebně pohybové hry s předměty, nástroji a zpěvem (samostatný výstup studentů). Hudebně dramatické formy (teoretická východiska, výběr rolí, typizace rolí, děj, hudba, pohyb, modelové situace).8.-9. Písnička (dramatizace děje pohybem, samostatný výstup studentů). Tanec a taneční hry (teoretická východiska, držení těla, taneční krok, nácvik tance ve skupině, modelové situace).10.-11. Tanec a taneční hry (skupinový nácvik tance). Improvizace pohybem na hudbu (metodika, modelové situace, praktické ukázky, samostatný výstup studentů).12.-13. Závěrečné hodnocení, diskuze, postřehy, reflexe, udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

1. student získává základní pohybové a motorické dovednosti2. student umí reagovat adekvátním pohybem na vnímanou hudbu3. student je schopen prožívat hudbu jako intrasubjektivní komunikát4. student prezentuje hudebněpohybové modely, aplikuje teretické aspekty do praxe5. student analyzuje a kriticky hodnotí hudebněpohybové modely a situace6. student se orientuje v problematice hudebněpohybové výchovy se zameřením na děti předškolního věku

Literatura

Stiborová, Z. Hudebně pohybové hry. Ostrava: PdF OU, 1986. ISBN 80-7042-104-5.Šimanovský, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Portál, 2001. ISBN 80-7178-557-1.JENČKOVÁ, E. Hudba v současné škole- VI.díl Hudba a pohyb. 1997. Kulhánková, E. Hudebně pohybová výchova. Portál, 2000. ISBN 80-7178-437-0.Stiborová, Z. Pohybová transformace hudby v tvůrčím pojetí hudebního vzdělávání. Ostrava, 2006. ISBN 80-7368-151-X.Kulhánková, E. Taneční hry s písničkami. Portál, 2006. ISBN 80-7367-108-5.

Požadavky

1. Účast na výukových lekcích 75 % (30 bodů)2. Projekce a realizace činnostně pojatých seminárních výstupů (modelové situace v intencích teoretických principů) 20 bodů3. Písemně zpracovaný seminární výstup na zadané téma na začátku semestru (50 bodů)100-51 bodů - započteno50-0 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.